Τα ευρήματα στην Αμφίπολη έχουν προκαλέσει παγκόσμιο δέος. Και μπορεί το τελευταίο διάστημα να έκλεψε τις εντυπώσεις το εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε, ωστόσο λίγο καιρό πριν, τον θαυμασμό είχαν προκαλέσει τα μαρμάρινα ευρήματα, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, τα βάθρα τους... Ολα τους φτιαγμένα από θασίτικο μάρμαρο.
Οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες δεν είναι τα μόνα ευρήματα για την κατασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί μάρμαρο. Μαρμάρινα είναι και τα βάθρα των Καρυάτιδων, με μάρμαρο είναι καλυμμένοι οι τοίχοι του τύμβου, μαρμάρινος είναι και ο ταφικός περίβολος των 500 μέτρων. Και φυσικά η θύρα με τα καρφιά που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου.
Τα αρχαία λατομεία της Θάσου
Το αρχαίο λατομείο της Θάσου βρίσκεται στην άκρη μιας χερσονήσου που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Σήμερα είναι βυθισμένο. Οι τεράστιοι όγκοι πετρών που υπάρχουν ακόμη στον βυθό της θάλασσας δείχνουν ότι στη θέση αυτή υπήρχε ένα τεράστιο εργοτάξιο που λειτουργούσε πυρετωδώς από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Η ιστορική ακμή της Αλυκής συμπίπτει με την παράλληλη εξόρυξη των μαρμάρων. Αδιάψευστος μάρτυρας της ύπαρξης μιας πολυάνθρωπης περιοχής είναι η ονομαζόμενη Μαρμαρόστρατα, που οδηγούσε στον λιμένα και της οποίας σώζονται ακόμη τμήματα στις περιοχές Πετράδι και Δέρματα. Ακόμη, το βυθισμένο λατομείο στην άκρη της χερσονήσου με τις μισοτελειωμένες λατομικές εργασίες δείχνει ότι ένα τεράστιο εργοτάξιο εγκαταλείφτηκε απρόσμενα από βίαιο γεγονός, πιθανόν από τον μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ. ή εκείνον του 1509 μ.Χ.
Σήμερα, τα καταγάλανα νερά του κολπίσκου της και η σπάνια φυσική ομορφιά συνθέτουν το τοπίο πιθανώς της ομορφότερης παραλίας του νησιού.