Τουλάχιστον ανησυχητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η οποία καταγράφει τη σημαντική διείσδυση της προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής στους κόλπους της νεολαίας και των ψηφοφόρων μικρότερων ηλικιών.Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MYPLACE (Μνήμη, Νεολαία, Πολιτική και Κοινωνική συμμετοχή των Νέων) σε 14 ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύεται μια ταύτιση με την εθνικιστική ιδεολογία του κόμματος η οποία εκφράζεται μέσα από την περηφάνεια που αισθάνονται οι Ελληνες για το παρελθόν.
Οπως αναφέρει στη «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας , Αλεξάνδρα Κορωναίου, «το ευρέως διαδεδομένο επιχείρημα ότι οι νέοι στρέφονται στη Χ.Α. εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης είναι πολύ συζητήσιμο»
«Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από άλλες παραμέτρους που αποτυπώνουν την απήχηση της Χ.Α. σε ένα τμήμα της νεολαίας».
«Ενα πολύ ενδιαφέρον εύρημα», επισημαίνει η κα Κορωναίου «είναι γιατί αυτοί οι νέοι δε στρέφονται στα κόμματα της Αριστεράς , τα οποία ορισμένοι χαρακτηρίζουν αντισυστημικά. Η απάντηση για κάποιους συμπυκνώνεται στην απόρριψη των θέσεων ων αριστερών κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το μόνο πραγματικά αντισυστημικό κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως αυτά της Αριστεράς υποκριτικά.
Λέει χαρακτηριστικά μία νεαρή ψηφοφόρος της Χ.Α. : «Οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους ευημερία, τα δικό τους πλούτου, αυτοί είναι υπεύθυνοι για ό,τι περνάμε γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι και το χρήμα».
«Φαίνεται τελικά» προσθέτει η κα Κορωναίου, «ότι η συστηματική διείσδυση και προπαγάνδα της Χ.Α. στα σχολεία και άλλους χώρους δραστηριοτήτων των νέων στον ελεύθερο χρόνο τους αποδίδουν καρπούς,. Η νεολαία είναι μία τεράστια δύναμη στην κατάκτηση της οποίας έδιναν ιδιαίτερη σημασία όλα τα φασιστικά και ναζιστικά κινήματα και κόμματα. »
Η πολυμεθοδολογική κοινωνιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος myplace σε 14 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γεωργία, Φινλανδία, Δανία, Ρωσία, Εσθονία, Σλοβακία, Κροατία, Λετονία, Ουγγαρία).
Για την Ελλάδα επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ήταν η Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2013 και περιελάμβανε 1.200 ερωτηματολόγια σε νέους ηλικίας 16-25 ετών στην περιοχή της Αττικής.