Για το καλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, συζήτησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Κίνας στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Μιλάνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως η ενεργειακή συνεργασία, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια. Επιβεβαίωσαν επίσης το καλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Λι Κετσιάνγκ επισήμανε στον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που συναντά στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει με ξένους ηγέτες στο Μιλάνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την προοπτική επέκτασής της.
Επιβεβαίωσε δε το ενδιαφέρον της χώρας του για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, τους σιδηροδρόμους, αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και στις σπάνιες γαίες στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι επιτροπή από Κινέζους εμπειρογνώμονες έχει επισκεφθεί τη χώρα μας για να αξιολογήσει τα περιθώρια αξιοποίησης του σπάνιου ορυκτού πλούτου.
Ο κ. Κετσιάνγκ επανέλαβε ακόμα ότι η Ελλάδα παραμένει η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την Κίνα σε όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεών της με την ΕΕ.
Τέλος, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη συνέχιση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών και στη σύσταση επιτροπής από Κίνα, Ελλάδα και Αίγυπτο με αντικείμενο την αποκωδικοποίηση των αρχαίων γλωσσών.
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να συναντηθεί με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλός του Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της ΕΕ όσο και της Ασίας.
Η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής έρχεται σε μία περίοδο που οι διεθνείς αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα έναντι της ελληνικής οικονομίας, μία εξέλιξη για την οποία ο πρωθυπουργός -όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- καταλογίζει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στάση του προκαλεί πολιτική αστάθεια.
Η Σύνοδος, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή, με την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Στη Σύνοδο, την οποία συγκάλεσε η ιταλική προεδρία, θα πάρουν μέρος η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το σύνολο των σχέσεων Ευρώπης-Κίνας, με έμφαση στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στις ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη.
Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με τον Πούτιν, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που έχουν στον ενεργειακό τομέα.