Τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια μαζεύουν τα κομμάτια τους εδώ και μέρες και οι φωνές εναντίον της Γερμανίας πληθαίνουν, η Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στη λογική των πολιτικών που έχουν ως στόχο την περιστολή των δημοσιονομικών μεγεθών.
Μιλώντας στους βουλευτές της Bundestag, της Κάτω Βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου, η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε των πολιτικών της και ζήτησε από όλα τα κράτη περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως επισήμανε, η κρίση δεν έχει τελειώσει.
«Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται πλήρως τους ενισχυμένους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε η καγκελάριος, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μιλώντας την ώρα που στις χρηματαγορές επικρατεί νευρικότητα εξαιτίας των ενδείξεων για μια παγκόσμια επιβράδυνση, η Μέρκελ δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν κατά νου, καθώς συζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, ότι οι οδυνηρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
«Οι πρώτες επιτυχίες αποδεικνύουν πως επιλέξαμε τον σωστό δρόμο από την αρχή», δήλωσε, επικαλούμενη τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης και την «επιτυχή», όπως τη χαρακτήρισε, έξοδο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης.
«Μακριά από τον στόχο»
«Όμως -και αυτό θα το πω και θα το ξαναπώ- είμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο μας», δήλωσε η Μέρκελ.
«Η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί βιώσιμα και μόνιμα επειδή οι αιτίες, αναφορικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την κατάσταση των μεμονωμένων κρατών-μελών, δεν έχουν εξαλειφθεί».
«Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις προσπάθειές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερά δημόσια οικονομικά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις για να επιτρέψει σε κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της ΕΕ για τα ελλείμματα, ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν σε μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένως επικρίσεις για τη στάση του Βερολίνου στις συνομιλίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον και από άλλους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η καγκελάριος δεν έδειξε να μεταπείθεται.
«Σεβασμός από όλους»
«Όλα -και το υπογραμμίζω εδώ άλλη μια φορά- τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται πλήρως τους ενισχυμένους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε, προσθέτοντας πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να στηρίξει αυτούς τους κανόνες για να υπερασπισθεί την αξιοπιστία της ΕΕ.
Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο και στην οποία η ίδια και άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά εδώ και μήνες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, η Μέρκελ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «πολύ δύσκολη».
Η καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία με την Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας πως «η Ρωσία πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά» στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.
Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι σημαντικές, αλλά όχι αυτοσκοπός, τόνισε επίσης η Μέρκελ, προσθέτοντας πως αντιτίθεται σε μέτρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία.
«Δεν θέλουμε να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχουν συνέπειες», υπογράμμισε.