Από εκεί που οι ΗΠΑ δέχονταν το ένα μετά το άλλο τα προειδοποιητικά μηνύματα από την πλευρά του ΔΝΤ για τον εκτροχιασμό του δημόσιου ελλείμματος (περί τα τέλη του 2013), τώρα άπαντες εκθειάζουν την κυβέρνηση Ομπάμα για την αλλαγή των δεδομένων επί τα βελτίω.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα 483 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 29% σε σχέση με τα μεγέθη του προηγούμενου χρόνου. Πρόκειται για το μικρότερο έλλειμμα που έχει εμφανίσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 2008.
Την ίδια ώρα, άνοδο 9% σημείωσαν τα έσοδα των ΗΠΑ το 2014 σε σχέση με την περσινή χρήση, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 1%. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έτος στις ΗΠΑ εκτείνεται από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έρχονται να επιβεβαιώσουν την πολιτική του Ομπάμα τον τελευταίο χρόνο, που άλλαξε άρδην την αρνητική κατάσταση για τη χώρα του.
Τη στιγμή που τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9%, οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 1,4%, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Παράλληλα, το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα ύψους 469 δισ. δολαρίων για το δημοσιονομικό έτος 2015 που άρχισε την 1η Οκτωβρίου, ενώ αναμένει ότι αργότερα στη διάρκεια της δεκαετίας τα ελλείμματα θα ακολουθήσουν και πάλι ανοδική τροχιά, καθώς θα διογκώνονται οι δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.
Τι έκανε
Η αλήθεια είναι ότι ο Ομπάμα ακολούθησε μια συγκεκριμένη, επιθετική πολιτική για να μετατρέψει το πρόβλημα σε αβαντάζ.
Τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών είναι γεμάτα, καθώς η πενταετής επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα αναπτύσσει μεγαλύτερη δυναμική. Ως αποτέλεσμα, η ροή των φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνεται, ενώ μειώνονται οι δαπάνες για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών.
Η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης θα εξαρτάται πλέον λιγότερο από τις κυβερνητικές δαπάνες. «Χωρίς τη δημοσιονομική στήριξη της χώρας, θα δούμε εάν η οικονομία θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της», δηλώνει η Ιρα Τζέρσεϊ, στρατηγική αναλύτρια σταθερού εισοδήματος και επιτοκίων στην Credit Suisse Group AG στη Νέα Υόρκη. «Υποψιαζόμαστε ότι έχει ήδη επιτευχθεί αυτό. Και εάν επιβεβαιωθούμε, τότε θα βελτιωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια».
Τα φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις, δε, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, ωθούμενων από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την υποχώρηση της ανεργίας.
Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Τα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος και 1,5% το 2015, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εκτιμάται πως θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2015, από 1% φέτος. «Η ανάκαμψη των ΗΠΑ συνεχίζει να επιταχύνεται, ενώ οι άλλες οικονομίες βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Τζέικομπ Λιου στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Τι μπορεί να αναστρέψει την πορεία
Κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων συναντήσεων πριν από κάμποσο καιρό, τα πράγματα για την αμερικανική οικονομία ήταν αρκετά διαφορετικά. Οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους είχαν εν μέρει διακοπεί, καθώς οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για την οικονομική πολιτική της χώρας και το όριο του δημόσιου χρέους είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.
Τελικά, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο συμφώνησαν στην αναστολή των 16,7 τρισ. δολαρίων ως ανώτατου ορίου για το χρέος.
Η θετική πορεία της δημοσιονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ αποτελεί μια επιβεβαίωση της επεκτατικής πολιτικής που ακολούθησε ο Λευκός Οίκος από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09 και μετά.
Οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να υποχωρεί στα 469 δισ. δολάρια το 2015. Εν συνεχεία, όμως, το έλλειμμα αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία σε ετήσια βάση και να φθάσει το 1 τρισ. δολάρια το 2023. Αυτή η άνοδος, υποστηρίζει η κ. Τζέρσεϊ της Credit Suisse, θα πυροδοτηθεί από το αυξανόμενο κόστος υγείας που προκύπτει από έναν γηραιότερο πληθυσμό.