Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την χρηματοδότηση των οικονομικών των κομμάτων.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε δηλώνοντας ότι αν μέχρι αύριο η κυβέρνηση δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές θα το καταψηφίσει.
Από την πλευρά τους ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.
ΖΕίχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση και πολύ υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ βαριές αλληλοκατηγορίες ανταλλάχθηκαν με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης που μίλησε για πρόσδεση οικονομικών συμφερόντων με συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες.
Ντινόπουλος για ΣΥΡΙΖΑ: Κάνετε ωμό εκβιασμό κατά βουλευτών
Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ωμό εκβιασμό κατά βουλευτών και έκανε λόγο για συκοφαντίες και λασπολογίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ σφετερίζεται την εξουσία -Πήρε κι άλλο δάνειο παρά τα χρέη της
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου,απαντώντας στον κ. Ντινόπουλου μίλησε για σφετερισμό εξουσίας.
Ειδικότερα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης άρχισαν να ανεβαίνουν όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, έθεσε το θέμα της δανειοδότησης των δύο κομμάτων κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν μέχρι σήμερα δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει όσο και πως τα εξυπηρετούν.
Παράλληλα, επικαλούμενος τον ισολογισμό της του 2013, υποστήριξε ότι η ΝΔ παρά το χρέος 140 εκατ. ευρώ πήρε νέο δάνειο.
Κουβέλης: Το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια καλής θέλησης
«Το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια καλής θέλησης. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχει πρόσδεση σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες. Υπάρχει προνομιακή μεταχείριση κάποιων κομμάτων που εξασφαλίζουν ανταλλάγματα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης. Και πρόσθεσε: «Οποιοσδήποτε πολίτης για να πάει να πάρει δάνειο πρέπει να βάλει ενυπόθηκες εγγυήσεις».
«Μέσα στη πλήρη άπνοια πώς έχουν την δυνατότητα κάποια κόμματα να παίρνουν δάνεια χωρίς τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται για κάθε δανειολήπτη. Θα πρέπει επιτέλους να μας πείτε για τα δάνεια. Πώς εξυπηρετούνται στις τράπεζες. Είναι κόκκινα ή αναχρηματοδοτούνται για να μην καταταγούν τα επισφαλή δάνεια»; επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Βλέπω είστε στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Βούτση» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.
«Αν τα είπε και ο κ. Βούτσης αυτά ακόμα καλύτερα», αντέτεινε ο κ. Κουβέλης.
«Η ΝΔ όλα τα δάνεια τα πήρε με απόλυτη διαφάνεια και τα εξυπηρετεί και αυτά και τα όποια άλλα χρέη της. Από εκεί και πέρα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και μην προσπαθείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις μέσα στο πνεύμα των ημερών», ανταπάντησε ο κ. Ντινόπουλος, κάνοντας λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα.
Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση είναι ηθικά έκπτωτη
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, ενώ υποστήριξε ότι, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές, έπρεπε να είχε προκαλέσει από μόνη της την εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα γιατί, όπως είπε, υποδηλώνει» σφετερισμό της εξουσίας του Κοινοβουλίου που είναι και αρμόδιο να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Ούτε επί τρικομματικής κυβέρνησης δεν υπήρχε ο αριθμός των 180 βουλευτών... Παραπέμπει σε υπόγειες συναλλαγές και υπόγειες διαδρομές. Έπρεπε η εισαγγελέας να κινήσει τότε τις ενδεδειγμένες διαδικασίες», υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου αφήνοντας αιχμές ότι έγινε ετεροχρονισμένα και κατά παραγγελία η εισαγγελική παρέμβαση.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Αργύρη Ντινόπουλου που την κατηγόρησε ότι ανερυθρίαστα συνεχίζει την άθλια λασπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Χωρίς να ντρέπεστε με αγορεύσεις επαρχιακού ειρηνοδικείου λέτε για την πολιτική δήλωση του πρωθυπουργού. Αυτά είναι πολιτικά σύνδρομα και αν δεν απαλλαγείτε από αυτά προκοπή δεν θα δείτε.
Όλα αυτά ξεκίνησαν από τον αρχηγό σας που πήρε τις απαντήσεις του από τον πρωθυπουργό όταν προσπάθησε να κάνει ωμό εκβιασμό κατά των βουλευτών», τόνισε ο κ. Ντινόπουλος.
Ταυτόχρονα έκανε λόγο για έμφυτο λαϊκισμό και λασπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ποινικοποιεί το πολιτικό σύστημα
Την σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, που κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι ποινικοποιεί το πολιτικό σύστημα γυρνώντας το πίσω στο 1989.
Ο κ. Τριαντάφυλλος απάντησε και στις κατηγορίες για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και τονίζοντας ότι αυτή η ιστορία πρέπει να κοπεί.
Ο κ. Τριαντάφυλλος, αναγνώρισε ότι υπήρξε κακή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις δαπάνες του ωστόσο όπως είπε η μεγάλη πληγή ήταν οι ετεροδημότες που εκτίναξαν τα έξοδα στα ύψη, ωστόσο όπως είπε αυτό ήταν ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλα τα κόμματα.
«Όταν είχες εκτοξευμένες εκλογικές δαπάνες είναι λογικό να έχεις χρέη. Ποιος δεν χρωστά όμως» ανέφερε. Ταυτόχρονα, ο κ. Τριαντάφυλλος κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις για το πόσα χρωστάει όταν, όπως υποστήριξε, η «Αυγή» το 2013 είχε ισολογισμό με ζημιές 4 εκατ. 306 χιλιάδες ευρώ, ο ραδιοσταθμός το «Κόκκινο» 5 εκατ. 600 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2009 τα χρέη ήταν μόλις 1 εκατ. 450 χιλιάδες ευρώ.
Δημαράς: Να εξοριστούν Σκουρλέτης και Καλαντζής -Οποιος συκοφαντεί να τιμωρείται όπως στην αρχαία Αθήνα
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Γιάννης ΔΗΜΑΡΑΣ, καυτηρίασε όλα όσα ακούγονται περί δοσοληψίας τονίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι να υποψιάζεσαι και άλλο να το αποδεικνύεις.
Όπως είπε, έπρεπε να ισχύει ότι ίσχυε επί αρχαίας Ελλάδας και όταν αποδεικνύεται ότι κάποιος είναι συκοφάντης να εξορίζεται από την πόλη, να δεσμεύεται η περιουσία του και να του στερούνται τα πολιτικά δικαιώματα.
«Δεν μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζονται ως άγγελοι και να υπερασπίζονται την διαφάνεια όταν δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τα δάνεια που έχουν πάρει», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.
Εξηγήσεις για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζήτησε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, προσθέτοντας ότι τα δύο κόμματα, «πρέπει να φέρουν πίσω τα κλεμμένα».
Ο Μαρκογιαννάκης έκλεισε το μικρόφωνο της Κωνταντοπούλου
Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του προεδρεύοντος του Σώματος Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου όταν η τελευταία ζήτησε να πάρει το λόγο επί προσωπικού.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να της δώσει τον λόγο ενώ η επιμονή της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του: Χρήστος Μαρκογιανάκης: «Δεν υπάρχει προσωπικό»....
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Μην πανικοβάλλεστε...»
Χ.Μ.: Τι ωραία που περνάγαμε. Ξέρετε γιατί γελώ...»
Στο σημείο αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας ενώ ο κ. Μαρκογιανάκης ζήτησε να της κλείσουν το μικρόφωνο.
Χ.Μ.: «Πρώτη μέρα ήρθατε και είναι αρνητική η παρουσία σας. Τι πράγματα είναι αυτά;»
Ζ.Κ.: «Θα κάνετε επίδειξη ισχύος...»
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, υποστήριξε ότι υπάρχει «σαφής στρατηγική από τον ΣΥΡΙΖΑ με κάθε μέσο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ώστε να μην μπορέσει να τελειώσει με τα δεσμά της και με το μνημόνιο.
«Θέλετε να παραμείνουμε δέσμιοι γιατί έτσι υπάρχετε. Δηλητηριάζετε και το πολιτικό σύστημα και την δημοκρατία και το σύνταγμα που μιλάει για την ελευθερία βούλησης των βουλευτών», συμπλήρωσε.
Αντιπαράθεση για το Νομοσχέδιο
Κατά τα άλλα, τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου όσο και του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος μίλησαν μεταξύ άλλων, για ένα νομοσχέδιο που ενισχύει και διασφαλίζει τον ουσιαστικό έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων και θεσπίζονται αυστηροί κανόνες για τα έσοδα και έξοδα τους.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται οι σχέσεις συναλλαγής κάτω από το τραπέζι και η διαπλοκή.
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών, διάταξη η οποία δέχθηκε τα πυρά και των υπολοίπων κομμάτων, πλην της ΔΗΜΑΡ, που έκαναν λόγο για πλήρη φακέλωμα των πολιτών και ζήτησαν την απόσυρση της.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για λογική προσέγγιση ώστε να μην νομιμοποιηθεί το μαύρο χρήμα μέσω των κουπονιών.
«Θα έπρεπε να λέγεται νομοσχέδιο νομιμοποίησης της συναλλαγής κομμάτων και επιχειρηματιών και του φακελώματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ζητώντας την απόσυρση του.
Συνταγματικές ενστάσεις για την διάταξη με την οποία επεκτείνεται η αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου από τους υπουργούς και στους βουλευτές, οι οποίοι δεν θα δικάζονται από την δικαιοσύνη αλλά θα παραπέμπονται σε αυτό, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλούμενος και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
«Η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την εντύπωση που επικρατεί στον κόσμο για το μαύρο χρήμα» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λιονταρίδης.