Μεγάλωσε σαν κάθε κορίτσι στην Ινδία. Αρχισε να τρέχει και μάλιστα γρήγορα. Αποφάσισε να γίνει αθλήτρια, σιγά- σιγά ξεχώρισε. Και ξαφνικά, ο κόσμος της γκρεμίστηκε. Της είπαν ότι δεν είναι κορίτσι.
Από τότε, η Ινδή σπρίντερ δίνει μία μάχη, για να αποδείξει ότι είναι αυτή που... είναι. Στην Ντούτι Τσαντ απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες γιατί απέτυχε το «τεστ φύλου». Η ίδια τώρα ελπίζει ότι η προσπάθειά της να ανατρέψει τους κανόνες που ουσιαστικά ορίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στον αθλητισμό, θα σώσει άλλα κορίτσια από την ίδια μοίρα.
Η 18χρονη παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ντρέπεται, νιώθει άσχημα, αλλά δεν το βάζει κάτω. Αποφάσισε να πάει στο Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), προκειμένου να ανατρέψει την εις βάρος της απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας στίβου.
Κόρη υφαντουργών, που μεγάλωσε στη φτώχεια, η 18χρονη είδε τα σχέδιά της να κάνει καριέρα στο στίβο να ανατρέπονται, όταν της απαγόρευσαν να πάρει μέρος στους Αγώνες Κοινοπολιτείας φέτος, γιατί βρέθηκαν στον οργανισμό της υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
«Ημουν συντετριμμένη. Δεν ήξερα τι λάθος είχα κάνει. Δεν είχα πάρει απαγορευμένες ουσίες, δεν είχα κάνει κάτι, γιατί με διαχώριζαν έτσι», λέει, μιλώντας στο AFP. Η Τσαντ διαγνώστηκε με υπερανδρογοναιμία, μία κατάσταση που παράγει υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αυτό σημαίνει ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί με γυναίκες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία στίβου.
Οι κανόνες αυτοί υιοθετήθηκαν μετά από μία παρόμοια περίπτωση που είχε προηγηθεί. Ηταν η Κάστερ Σεμένια, που έκανε αίσθηση όταν στα 18 της έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μ., αλλά στη συνέχεια την υποχρέωσαν να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί ξανά κόντρα σε γυναίκες.
Ομως υπάρχουν και αντίθετες φωνές. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η επιστήμη έχει εξελιχθεί και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και τις βελτιωμένες επιδόσεις.
«Μου είπαν ότι πρέπει να κάνω επέμβαση ή ορμονική θεραπεία αν θέλω να ξανατρέξω. Εμεινα άφωνη όταν το άκουσα. Είναι τόσο σκληρό. Ο Θεός με έκανε έτσι όπως είμαι. Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα και δεν θέλω να εγκαταλείψω τον αθλητισμό», λέει η Τσαντ.
Η 18χρονη είναι η πρώτη που ορθώνει ανάστημα απέναντι σε αυτούς τους κανονισμούς, αλλά δεν είναι η μόνη Ινδή αθλήτρια που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο. Το 2006, η Σάντι Σουνταράγιαν έχασε το αργυρό μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Ασιατικούς αγώνες τρέχοντας 600 μ., όταν την υπέβαλλαν σε εξευτελιστικά τεστ ελέγχου φύλου, κάτι που την οδήγησε στην απόπειρα αυτοκτονίας.
Την ίδια ώρα, η Τσαντ δέχεται απίστευτη πίεση από τα ΜΜΕ. Οπως λέει, οι δημοσιογράφοι ρωτούν τους γονείς της αν είναι κορίτσι ή αγόρι και αν έχει έμμηνο ρύση. «Καταλαβαίνετε τι περνάει η οικογένειά μου; Είναι τόσο εξευτελιστικό», λέει η νεαρή κοπέλα που καταλήγει: «Θέλω ο κόσμος να με σέβεται για αυτό που είμαι. Δεν θέλω να με γελοιοποιούν για κάτι που δεν είναι δικό μου λάθος».
Η Ινδή σπρίντερ που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι κορίτσι -Η μάχη που δίνει η 18χρονη [εικόνες]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο