Δύο κινήσεις απομείωσης του χρέους πρότεινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που έχει ανοίξει. «Ενας από τους πολλούς τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία άμεση μείωση του χρέους είναι η επιστροφή των 11 δισεκατομμυρίων.Ένας άλλος τρόπος είναι να δώσουμε τις μετοχές που έχει στα χέρια του το ΤΧΣ έναντι των χρημάτων (25 δις) που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και να μειωθεί αυτόματα το χρέος της Ελλάδος κατά το ποσό που συνεισέφερε το ελληνικό ΤΧΣ» είπε ο κ. Σαχινίδης στον Αθήνα 9.84.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει πάρει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 11 δις ευρώ τα οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ένας λόγος που δεν υπάρχει εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό είναι και αυτός, καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το ΤΧΣ έχει ένα «μαξιλαράκι» 11 δις για να καλύψει τις τραπεζικές ανάγκες εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Όπως κατέστησε σαφές ο Κλάους Ρέντλινγκ η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει αλλού αυτά τα χρήματα.
Αν τυχόν το αποφασίσει ότι πρέπει να αναπροσανατολίσει την κατεύθυνση των χρημάτων αυτών, θα πρέπει να προσφύγει στα κοινοβούλια των 27 μελών της Ε.Ε. για να πάρει τη σχετική έγκριση. Αλλιώς θα πρέπει να τα επιστρέψει.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει τα τεστ αντοχής και η κυβέρνηση την αξιολόγηση της τρόικας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη λοιπόν έχουμε δύο επιλογές:
1. Διαπραγματευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα 11 δις αλλού (π.χ. κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών) κάτι που όμως ενέχει το ενδεχόμενο να θέσει η άλλη πλευρά όρους. Ή μπορούμε να τα επιστρέψουμε και να ζητήσουμε να μειωθεί αντιστοίχως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
2. Διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους μας να αγοράσουν μετοχές που έχει πάρει το ΤΧΣ έναντι 25 δις (πχ. Εθνικής, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) ώστε να μειωθεί το χρέος. Το θέμα είναι βέβαια σε ποιά τιμή θα τις αγοράσουν, καθώς μπορεί να είναι στην ονομαστική, μπορεί και χαμηλότερα. Όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει και τις δύο περιπτώσεις μειώνοντας το χρέος αθροιστικά μέχρι και κατά 36 δις ευρώ.