Η Αμάλ Κλούνεϊ -όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, φανερώνοντας πως το Αλαμουντίν ανήκει οριστικά στο παρελθόν- συνοδευόμενη από δύο εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου στο οποίο είναι συνεργάτις, επισκέφθηκε το υπουργείο Πολιτισμού στην Μπουμπουλίνας, σίγουρα έλαμψε, όμως δεν μίλησε καθόλου. Αρκέστηκε να μοιράζει χαμόγελα και πόζες σε επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές και iPhone διάσπαρτα σε χέρια σηκωμένα ψηλά, άφησε όμως τον υπουργό και τον Νόρμαν Πάλμερ να κάνουν τις πρώτες λακωνικές δηλώσεις. Αύριο θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα ακούσουμε για πρώτη φορά και τη φωνή της, που προφανώς θα αποκωδικοποιήσει και όσα βρίσκονται μέσα στον μεγάλο φάκελο που κρατούσε στα χέρια της.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που διήρκεσε περί τα 70 λεπτά, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας δήλωσε: «Καλωσόρισα σήμερα στην Ελλάδα και στο υπουργείο Πολιτισμού μια ομάδα διακεκριμένων νομικών από το Λονδίνο, οι οποίοι μας επισκέπτονται για να μας υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Σε αυτή την ομάδα είναι η δικηγόρος κυρία Αμάλ Κλούνεϊ, ο κύριος Πάλμερ και ο κύριος Ρόμπερτσον, oι οποίοι, επαναλαμβάνω, εκπροσωπούν ένα από τα σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία στο Λονδίνο, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου.
Επί αρκετή ώρα στο γραφείο μου, μαζί με συνεργάτες μου, συζητήσαμε προτάσεις και ιδέες τους για τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Οπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα ενώπιον της UNESCO και εντελώς πρόσφατα στο Παρίσι ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός εξέδωσε μια ομόφωνη σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ζητά να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης με την Ελλάδα. Το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των Μαρμάρων και των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα κορυφαίο θέμα που σταθερά και διαχρονικά η Ελλάδα διεκδικεί. Με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία θα κάνουμε το παν για την επίτευξη αυτού του στόχου, που δεν είναι μόνο στόχος της Ελλάδας, αλλά και στόχος εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Θέλω να ξέρετε ότι οποιαδήποτε γνώμη και πρόταση νομική για την καλύτερη διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι καλοδεχούμενη».
Ο υπουργός Πολιτισμού, πάντως, τόνισε ότι η στρατηγική αποφασίζεται από την κυβέρνηση και μόνο. Οι δικηγόροι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, που θα μελετηθούν. «Η στρατηγική είναι αυτή που ακολουθείται επί δεκαετίες, οποιαδήποτε γνώμη είναι καλοδεχούμενη». Ο Κώστας Τασούλας παρέπεμψε στην αυριανή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι Κλούνεϊ, Πάλμερ και Ρόμπερτσον για το περιεχόμενο της πρότασης. Ομως ο Νόρμαν Πάλμερ, στριμωγμένος από τους δημοσιογράφους μεταξύ υπουργικού γραφείου και ασανσέρ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος πως μια συναινετική λύση μπορεί να βρεθεί. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις και σκέψεις».
Η αναφορά σε συναινετική λύση παραπέμπει σε εξωδικαστική συμφωνία. Τουλάχιστον αυτή μοιάζει να είναι η πρόθεση, ή το περιεχόμενο της πρότασης που αύριο θα αποσαφηνιστεί. Κατά την έξοδο από τη συνάντηση πολιορκήθηκε και ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, αρνήθηκε όμως να κάνει την παραμικρή δήλωση. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», η Ελένη Κόρκα από την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αμάλ Κλούνεϊ αποχώρησε και πάλι χωρίς να μιλήσει μαζί με τους συνεργάτες της και τον υπουργό με κατεύθυνση το Μικρολίμανο και το εστιατόριο Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου, που φημίζεται για την μαεστρία του στην μαγειρική ψαριών και θαλασσινών. Eκεί η κυρία Κλούνεϊ πολιορκήθηκε και πάλι από δημοσιογράφους και αρκέστηκε να πει "είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση".
Αύριο στις 11.30 το πρωί η ομάδα των δικηγόρων θα γίνει δεκτή από τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, συνέντευξη Τύπου και γεύμα. Στις 4 θα επισκεφθεί και τον βράχο της Ακρόπολης.
Φωτογραφίες Eurokinissi