Το πρόσφατο Eurogroup σημαδεύτηκε από τον σκεπτικισμό των υπουργών και των αξιωματούχων της ΕΕ, λόγω της πιθανότητας η Ελλάδα να φύγει νωρίτερα από τη δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με την Τρόικα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές πως η Ευρωζώνη δεν είδε με καλό μάτι αυτή την προοπτική. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ: «Είμαστε αρκετά δύσπιστοι με όλο αυτό. Αντιμετωπίζουμε τις ειδήσεις γύρω από την Ελλάδα με ενδιαφέρον, με δυσπιστία, αλλά και ανησυχία».
Το άρθρο σημειώνει πως ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια, έτσι ώστε να μηχρειαστεί να λάβει νέα μέτρα και επιπλέον να γλιτώσει τις πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας πως ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος είναι εναντίον της Τρόικα.
Η Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, θέλει να ακολουθήσει το μονοπάτι που χάραξαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και να αφήσει την Κύπρο να είναι το μόνο «θύμα» των προγραμμάτων. Το εύρος του προγράμματος αλλά και η έλλειψη πίστης στις ελληνικές αρχές κάνουν την ΕΕ να είναι ανήσυχη για την πιθανότητα πρόωρης εξόδου.
«Οι συνεργάτες της Ελλάδας στην ΕΕ δεν είναι και πολύ χαρούμενοι με αυτή την προοπτική», σημειώνει το Bloomberg. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «σύνεση» που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της που αφορούσαν την τελευταία δόση της σύμβασης. Για να συμπληρώσει με νόημα: «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για έξοδο. Πρέπει κάποια δουλειά να γίνει πριν από αυτό».
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα -αν και πιέζονται σημαντικά- εξακολουθούν να είναι αρκετά ελκυστικά. Αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί που ο Γκίκας Χαρδούβελης προσπάθησε να ρίξει στο τραπέζι, τόσο ενώπιον της Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και στο Eurogroup.
Η απάντηση του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών, Εντουαεντ Σικλούνα, ήταν ότι το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια έχει διχάσει την Ευρωζώνη. «Είναι ένα δύσκολο δίλημμα και το αντιμετωπίσαμε με τον ίδιο τρόπο που έκανε και το ΔΝΤ», παραδέχθηκε.