Tο πρωί της Τρίτης ο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στο Ζάππειο το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», που έχει ως στόχο την ανακούφιση τόσο μεμονωμένων ατόμων όσο και οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση.
Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Βέβαια, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που στην Ελλάδα έρχεται με τεράστια καθυστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετά από πίεση της τρόικας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του 2015 σε 13 δήμους.
Το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι
- Αγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο
- Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
- Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο
- Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο 4.800 ευρώ ετήσιο
- Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο
- Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο
- Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο
- Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
- Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο
Ο κατάλογος με τους 13 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί
- Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Εδεσσας
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών
- Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννίνων
- Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας
- Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας
- Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου
- Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή, γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα, που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό, που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους, που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».
Στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, οι κοινωνικοί πόροι σπαταλούνταν, αποδίδοντας λίγα στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει λόγω του νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν θα διολισθήσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. «Θέλουμε το πρόγραμμα να είναι πραγματική κοινωνική ασπίδα, χωρίς να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας. Θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες», ανέφερε ο υπουργός.
«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.
Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα, είπε ο κ. Βενιζέλος, και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».