Το όνομά του Κώστα Καραμανλή, εμπλέκεται διαρκώς στα σενάρια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει μέσα του ότι δεν τον ενδιαφέρει τέτοιου είδους ρόλος με όποιες προϋποθέσεις: Ούτε καν με αυξημένες αρμοδιότητες, ούτε με απ' ευθείας εκλογή από τον λαό.
«Εγώ τελείωσα με αυτά» φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν του αναφέρουν συνεχώς σχετικά δημοσιεύματα. «Να βοηθήσω, όσο μπορώ, την παράταξη, ναι. Αλλά, όλα τα άλλα, δεν με ενδιαφέρουν» φέρεται να εκμυστηρεύεται επίσης, σε συνομιλητές του ο πρώην Πρωθυπουργός, δείχνοντας όσο ποτέ αποφασισμένος.
Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πιθανότητα εκλογής προέδρου από την παρούσα Βουλή, θεωρώντας ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν εύκολα την προεδρική πλειοψηφία των 180.
Δήμας ή Μολυβιάτης
Ωστόσο, κύκλος συνομιλητών του Καραμανλή, έχει αποκομίσει την εντύπωσει ότι για την Νέα Δημοκρατία θα ήταν προσφορότερο να επιλέξει ο Σαμαράς έναν υποψήφιο που θα «μιλούσε» στην καρδιά του νεοδημοκράτη ψηφοφόρου, θα ακουμπούσε στην παραταξιακή συνείδηση και θα συσπείρωνε κατά το δυνατόν το κόμμα.
Ο ίδιος ο Καραμανλής αποφεύγει να πει ονόματα όταν συνομιλεί, για να μην θεωρηθεί ως προτροπή. Ωστόσο συνεργάτες του θεωρούν ότι μια υποψηφιότητα τύπου Σταύρου Δήμα ή Πέτρου Μολυβιάτη θα ήταν μέσα στο παλμαρέ των κριτηρίων για συσπείρωση της ΝΔ.
Ο Αλέξης έχασε μοναδική ευκαιρία...
Το σενάριο να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε προεδρική εκλογή αν «φύγουν» Σαμαράς-Βενιζέλος και αναλάβει μεταβατικός Πρωθυπουργός στα πρότυπα του Νοεμβρίου του 2011 με την παραίτηση Παπανδρέου και την πρωθυπουργία Παπαδήμου, μοιάζει επιστημονικής φαντασίας.
Αλλά, στην πλατεία Μαβίλη θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε μια ευκαιρία να κάνει μια θεσμική πολιτική κίνηση. «Θα μπορούσε να πει μετά αμέσως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ότι είναι κυβέρνηση εν αναμονή αλλά δεν παίζει με τους θεσμούς και θα ψηφίσει για Πρόεδρο» λένε.
Εκτιμούν μάλιστα ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί το παράδειγμα του 2011 και την - εσφαλμένη κατά τον Καραμανλή - απόφαση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Έξοδος από Μνημόνιο; Ούτε σε 20 χρόνια
Όσο για την έξοδο από το Μνημόνιο, ο Καραμανλής δεν έχει ψευδαισθήσεις. Πρόσφατα σε φιλική συντροφιά, όταν τον ρώτησαν αν φεύγει το ΔΝΤ, απάντησε: «Ούτε σε 20 χρόνια! Οι δανειστές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους, οπότε μιας μορφής επιτήρηση θα υπάρχει πάντα. Αν θα λέγεται τρόικα, ΔΝΤ ή Ταμείο Αρωγής, μικρή σημασία έχει».
Μάλιστα οι «καραμανλικοί» διαφωνούν με την επιμονή Σαμαρά να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό καθώς «δεν πείθεται ο κόσμος πια».
Σε περίπτωση εκλογών, ο Καραμανλής δεν δείχνει απαισιόδοξος για την απόδοση της ΝΔ θεωρώντας ότι θα μπορέσει να καταγράψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, συσπειρώνοντας την παράταξη.
Προβλέπει δε ότι θα είναι τέτοιο που δεν θα δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ αφού «δεν υπάρχει βουή από κάτω για αντικατάστασή του» όπως λέει συνομιλητής του Καραμανλή.
Οι καφενοβιοι της... ρακής
Ο πρώην Πρωθυπουργός – παρά τα όσα γράφονται και διαδίδονται – δεν έχει επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα πέραν μια συνεύρεσής τους δίπλα-δίπλα στη Βουλή όταν είχε επισκεφθεί την χώρα μας ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Σε επίπεδο προσωπικό τον συμπαθεί, αλλά πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει – είτε λόγω απειρίας είτε λόγω σκληρών κομματικών επιρροών – να κάνει την διαφορά.
Σε άλλη φιλική συντροφιά, πρόσφατα, του ζήτησαν να περιγράψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κούνησε το κεφάλι του χαμογελώντας σαρδόνια. «Έχουμε να δούμε πολλούς... καφενόβιους της ρακής σε υπουργεία και διοικήσεις οργανισμών» αναφερόμενος προφανώς, σε στελέχη που ζούσαν επαγγελματικά από την κομματική τους ενασχόληση επί δεκαετίες και έχουν «περίεργες» απόψεις για την διαχείριση κρίσιμων θεμάτων.