Ξεκίνησε και διέκοψε για τις 23 Οκτωβρίου η δίκη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του Aκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση της νομιμοποιήσης παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.
Από το δικαστήριο ήταν απούσες, για λόγους υγείας, η κρατούμενη σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, καθώς και η, επίσης, κρατούμενη λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Απούσα, όπως και στην πρώτη δίκη, ήταν και η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή.
Η διαδικασία σήμερα προχώρησε στη νομιμοποίηση των συνηγόρων του δημοσίου, οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής ζητώντας την απόρριψη των εφέσεων των κατηγορουμένων και αποζημίωση «προς αποκατάσταση της ηθικής και υλικής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο».
Η διαδικασία διακόπηκε καθώς κρίθηκε ακατάλληλη η αίθουσα λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, προκειμένου να μεταφερθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, όπου είχε διεξαχθεί και η πρώτη δίκη.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η επόμενη μετά τις 23 Οκτωβρίου δικάσιμος θα είναι η 31η Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός και οι δεκαέξι συγκατηγορούμενοι του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, θα κληθούν στις 23 του μηνός να υπερασπιστούν τις εφέσεις τους και να πετύχουν ευνοϊκότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για την διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία .
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση .
Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι:
- Ακης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών,
- Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη,
- Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη,
- Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη,
- Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη,
- Αρετή Τσοχατζοπούλου ποινή 12 έτη
- Βίκυ Σταμάτη 12 έτη,
- Γιάννης Σμπώκος 16 έτη,
- Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη,
- Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη,
- Οράτιος Μελάς 10 έτη,
- Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη,
- Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη,
- Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη,
- Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη,
- Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη
Σε μια ακόμη κατηγορουμένη επιβλήθηκε ποινή 10 ετών.
Από τους καταδικασθέντες βάση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραμένουν στη φυλακή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.