Στις 12 τα μεσάνυχτα απόψε με την ονομαστική ψηφοφορία θα κορυφωθεί η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λίγο νωρίτερα, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους από το βήμα της Βουλής στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον μεν πρώτο να εστιάζει στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και τον δε δεύτερο να επιμένει στην άμεση ανάγκη προσφυγής στις κάλπες.
Οι δυο πρώτες ημέρες της συζήτησης κύλησαν με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και των υπουργών, με πιο έντονη στιγμή αυτή κατά την έναρξη της διαδικασίας και την τοποθέτηση Δραγασάκη περί διαφθοράς που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με παρέμβασή του εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο «λόμπι της δραχμής που «επιχειρεί να εμποδίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση» αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονται «φανταστικούς παραδείσους»,ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι κατά της εθνικής συνεννόησης και κάλεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να «διεκδικήσουμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ενώ υπερασπίστηκε και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών: «Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες - οι περισσότερες εκπρόθεσμες - που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ' το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα;». Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν «γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα», με την οποία, όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές - δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια φοροαποφυγής. Και ζητήσαμε βεβαίως ονομαστική ψηφοφορία».
Πόσες ψήφους θα λάβει η κυβέρνηση
Μετά και την επανένταξη του Νικήτα Κακλαμάνη στη ΝΔ η κυβερνητική πλειοψηφία ανέρχεται σε 155 βουλευτές (127 της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ). Οσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές σίγουρο θεωρείται το «παρών» του Γρηγόρη Ψαριανού. Ο Χρήστος Αηδόνης προσανατολίζεται στο «παρών», αν και διευκρινίζει ότι δεν έχει επιλέξει την επανάκαμψή του στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Νταβρής δηλώνει ότι η στάση του θα είναι «ωσεί παρόν», κάτι που ερμηνεύεται ως απόφαση να απουσιάζει από την ψηφοφορία. Μυστηριο παραμένει η στάση της Μίκας Ιατρίδη, η οποία δεν ενεγράφη ούτε στη λίστα των ομιλητών, ενώ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ο Κώστας Γιοβανόπουλος. Γρίφός, όμως και η στάση του Γιώργου Κασαπίδη που τονίζει ότι δεν πει «ναι». Μεταξύ «όχι» και παρών κινείται και ο Γιάννης Κουράκος.Σπύρος Λυκούδης και Βασίλης Οικονόμου έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση.