Μετά από δραματική αλλαγή που κράτησε ένα μήνα στα διεθνή χρηματιστήρια και αφορούσε το ελληνικά κρατικά ομόλογα και τις μετοχές, οι βουλευτές είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην αγορά μια ανάπαυλα.
Κάπως έτσι «υποτιτλίζει» το πρακτορείο Bloomberg την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής. Κάπως έτσι η ελληνική βουλή γίνεται, εκ νέου, το κέντρο του ενδιαφέροντος, όπως και παλαιότερα όταν έπρεπε να ψηφίσει δύσκολα μέτρα. Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δει η κίνηση του, για την ψήφο εμπιστοσύνης, να καταλήγει επιτυχώς και να αποτρέπει την αντιπολίτευση να προωθήσει το δικό της σχέδιο για πρόωρες εκλογές.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco: «Ο Σαμαράς ήθελε να δείξει ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να μειώσει την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες. Ο στόχος είναι να καθησυχάσει τις αγορές, έστω και για λίγο, και να σταθεροποιήσει την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού».
Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές δείχνουν να ακολουθούν τις εύθραυστες ισορροπίες στην Ελλάδα. Από το τρελό ράλι, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του Αντώνη Σαμαρά, φτάσαμε στις τελευταίες εβδομάδες όπου η πορεία των ομολόγων ξεθύμανε, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν μια νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα.
Άπαντες, γνωρίζουν πως μπορεί ο Σαμαράς να έχει τις απαραίτητες ψήφους για τη ψηφοφορία της Παρασκευής, αλλά θα πρέπει να κάνει πολύ δρόμο για να βρει τους 180 που απαιτούνται για τον ΠτΔ.
«Η πρόσφατη ρευστοποιήση σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές σίγουρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές προκλήσεις στο πολιτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Δημήτριος Κατσίκας, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Κρίσεων. Ανέφερε την αυξανόμενη πιθανότητα πρόωρων εκλογών και «την αυξανόμενη πιθανότητα μιας αλλαγής στην κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότατα θα νικήσει, να θέλει να θεσπίσει ένα διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα».
Από την μεριά του ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών, σημειώνει: «Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και να θέσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές».
Το μόνο που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει το άρθρο, είναι να αναδειχθεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Το πρόγραμμα του κόμματος έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων με το υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει πως αν εφαρμοστεί να προκαλέσει δημοσιονομική κρίση
Ο κ. Κάτσικας σημειώνει: «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ρεύμα προς την αντιπολίτευση και συσσωρεύουν πίεση στην κυβέρνηση να καταλήξει σε πολιτικές λαϊκού κατευνασμού και στην απόφαση να βγει η Ελλάδα στις αγορές δίχως τη βοήθεια των δανειστών».
Το Bloomberg σημειώνει πως το σχέδιο της πρόωρης εξόδου δεν βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές, καθώς θεωρούν πως η ελληνική οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη. Έτσι καταλήγουμε πάλι στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Οι αναλυτές σημειώνουν πως η κυβέρνηση θα αναπνεύσει για κάποιες εβδομάδες, όπως και οι αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λύθηκαν τα προβλήματα. «Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα είναι βραχύβια», σημειώνει ο κ. Κάτσικας, «θα ηρεμήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν θα επιλυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα της συνολικής κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες και χρόνια».