Πέπλο φόβου έχει εξαπλωθεί πάνω από την Ευρώπη μετά και την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος Εμπολα επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στην Ισπανία.
Η Κομισιόν εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας δια του εκπροσώπου για θέματα Υγείας Φρεντερίκ Βενσάν ότι μια επιδημία Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη. «Οταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται», τόνισε αναφέροντας ακόμη ότι στην Ισπανία υπάρχει ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό.
Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε την Τετάρτη να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε Ισπανία και Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων
Την ίδια ώρα, καθηγητής, ο ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών Νέιθαν Κλάμεκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι σε χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και συνεπώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα... «Αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Εμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης», προσθέτει.
Τι πιθανότητες έχει να φθάσει ο Εμπολα σε κάθε μια ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά
Μία διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να υπολογίσει τις πιθανότητες που έχει ο ιός Έμπολα να φτάσει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις και τη διασπορά του. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, με τον σημερινό ρυθμό των αεροπορικών ταξιδιών υπάρχουν οι εξής πιθανότητες να φθάσει στις παρακάτω χώρες:
- 75% στη Γαλλία (έως τις 24 Οκτωβρίου)
- 50% στη Βρετανία (έως τις 24 Οκτωβρίου)
Στην περίπτωση που διακοπεί το 80% των πτήσεων από τη Δυτική Αφρική, οι πιθανότητες κινδύνου διαμορφώνονται ως εξής:
- για τη Γαλλία στο 25%
- για τη Βρετανία στο 15%.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος για τη Γαλλία είναι μεγάλος, καθώς οι τρεις χώρες όπου ενδημεί ο Έμπολα έχουν πολλούς γαλλόφωνους κατοίκους και μεγάλο αριθμό πτήσεων με την ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η Βρετανία γιατί το Χίθροου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς κόμβους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Current Outbreaks» οι πιθανότητες να φτάσει ο επικίνδυνος ιός στο Βέλγιο είναι 40%, ενώ για Ισπανία και Ελβετία είναι 14%, σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου, που είχε δημοσιευτεί στις 2 Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση
Πάντως, η πρώτη ανάλυση υποστήριζε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε πάνω από μία στις τέσσερις πιθανότητες να εμφανίσει κρούσματα, ωστόσο τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται.
Συναγερμός στα κατεχόμενα
Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», φοιτητής από το Τόγκο παρουσίασε συμπτώματα του ιού και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου μπήκε σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων, αναμένονται εντός των ημερών.
Βορίδης: Υπάρχει ειδικός χώρος στο Σισμανόγλειο, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα
Βέβαιος ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κρούσμα του ιού Εμπολα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα. Συμμορφωθήκαμε με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων έχει βγάλει ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου από τη χώρα και οδηγίες γι' αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου.
Ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε, επίσης, ότι ήδη έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα. Πρόκειται για ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο και μπορεί να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Εμπολα, καθώς βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είχε ήδη γίνει από τα μέσα του καλοκαιριού. «Εχουμε ορίσει νοσοκομείο αναφοράς, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα. Εχει προσδιοριστεί το κτίριο που έχει το κατάλληλο προσωπικό, τον κατάλληλο ρουχισμό και υπάρχει και το κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει την ανάλυση που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον Έμπολα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Σύσκεψη την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας για τον Εμπολα
Πάντως, για αύριο Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα ο κ. Βορίδης ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, το υπουργείο Υγείας το προσεχές δεκαήμερο θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονες εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών και των γιατρών, ώστε να αποτραπεί συμβάν αντίστοιχο με εκείνο της Ισπανίας, όπου ασθενής-φορέας του ιού Έμπολα περιφερόταν επί μέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς διάγνωση.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τον Εμπολα
Πως μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες από τον Εμπολα
Πίνακας με τα θύματα του Εμπολα έως τις 28 Σεπτεμβρίου
Ξεπέρασαν τους 3.865 οι νεκροί
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων στη δυτική Αφρική που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του ιού Έμπολα. Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι 3.865 έχουν πεθάνει μέχρι την 5η Οκτωβρίου και όχι 3.879 όπως είχε ανακοινώσει χθες, εξαιτίας ενός λάθους στον υπολογισμό. Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.
Έκτακτη σύσκεψη στις 17/10 για το θέμα στην ΕΕ
Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν στις 17 Οκτωβρίου την πιθανότητα ενίσχυσης των ελέγχων των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού, ένα μέτρο που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, επεσήμανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα αυτό «τέθηκε» χθες Τετάρτη στη διάρκεια της εβδομαδιαίας σύσκεψης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, ένα όργανο που έχει δημιουργηθεί για να συντονίζει τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Φρεντερίκ Βενσέν. «Το θέμα αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει ή όχι» να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια «θα συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια της επόμενης σύσκεψης της επιτροπής», που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου, πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από την κάθε χώρα μέλος, καθώς δεν έχουν όλες άμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη δυτική Αφρική. Ο Βενσέν υπενθύμισε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά ελέγχους στα αεροδρόμια άφιξης, αλλά προτείνει τη λήψη θερμοκρασίας σώματος των ταξιδιωτών στις χώρες από τις οποίες αναχωρούν.Παράλληλα ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέση περίοδος εκκόλαψης του ιού Έμπολα είναι πέντε ημέρες.Αυτό σημαίνει ότι η Σιέρα Λεόνε, που θέσπισε κατ’ οίκον περιορισμό επί τρεις ημέρες σε κάποιες περιοχές της με στόχο τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του ιού, θα μπορούσε να είχε εντοπίσει πολλά περισσότερα αν ο περιορισμός είχε διαρκέσει λίγο περισσότερο.Δεν είναι βέβαιο ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός σε εθνικό επίπεδο είναι αποτελεσματικός, σημείωσε η Τάνια Στάντλερ υπεύθυνης της ομάδας που έκανε την έρευνα, όμως αν οι χώρες αποφασίσουν να το κάνουν, πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους στη μέση περίοδο εκκόλαψης.Εξάλλου η εκλογή γερουσιαστών στη Λιβερία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου, αναβάλλεται εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα.Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα στις 6 Αυγούστου.Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την επιδημία.