Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμα μια «γεμάτη» εβδομάδα για τις κινηματογραφικές αίθουσες με ταινίες που ανήκουν σε διαφορετικά είδη. Ξεχωρίζει το θρυλικό Nymphomaniac Νο 1 directors cut, του Λαρς Τρίερς με επιπλέον τολμηρές σκηνές που μπορεί και να σοκάρουν κάποιους. Επίσης «Το Σκοτάδι» ένα μοντέρνο δράμα απ τη Νορβηγία, με Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας. Το Dracula Untold που ξαναθυμίζει την γνωστή ιστορία του κόμη Βλαντ στην εποχή προ Κριστοφερ Λη, του Τερενς Φίσερ. Σε μια άχρωμη επιστημονική φαντασία κινείται ο Φύλακας της Μνήμης (The Giver), με την Μέριλ Στριπ και τον Τζεφ Μπριτζες, ενώ η ρομαντική κωμωδία “Φίλοι ή κάτι παραπάνω” με τον … Χάρρυ Πόττερ σε σύγχρονο ρόλο, δίνει μια διέξοδο στα νεανικά κοινά που δεν θέλουν να προβληματιστούν και τόσο.

Nymphomaniac part 1
& Uncut ​/Δράμα-2013

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

  • Σκηνοθεσία: Λαρς Τρίερ
  • Παίζουν: Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σία Λαμπέφ, Ούμα Θέρμαν, Στέισι Μάρτιν, Κρίστιαν Σλέιτερ, Τζέιμι Μπελ, Ούντο Κίερ.
  • Δείτε το τρέιλερ πατώντας ΕΔΩ

Τι συμβαίνει:

Την περσινή σαιζόν είδαμε μια βερσιόν του Nymphomaniac 1 με την “άδεια” όπως ειπώθηκε του σκηνοθέτη. Που πάει να πει πως οι παραγωγοί προστατεύοντας την επένδυσή τους έκοψαν κι έραψαν μια εκδοχή πουληστερή κατά την άποψή τους. Φέτος θα δούμε την βερσιόν που ήθελε να δείξει ο σκηνοθέτης απ την αρχή και η οποία περιλαμβάνει 28 λεπτά περισσότερο υλικό. Το Nymphomaniac είναι η άγρια και ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, την οποία αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας, η Joe, η οποία έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής. Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης Seligman ανακαλύπτει τη Joe κακοποιημένη σε ένα σοκάκι. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της. Αυτή θα του διηγηθεί τα παθήματά της.

Δεν έχω πειστεί αν ο Τριερς είναι ένας συνειδητός προβοκάτορας των media ή αν πράγματι ψάχνει κάτι στην πολύπλοκη γυναικεία φύση. Στο Nymphomaniac ντύνει έξυπνα τις προκλήσεις του με φιλοσοφικό μανδύα τόσο καλά που είναι δύσκολο να στηρίξεις μια θέση περί χυδαιότητας ή πορνογραφίας. Κινδυνεύεις πολύ να χαρακτηρισθείς ένας αδέξιος θεατής. Ας πούμε εκεί που φιλμάρει μια σκηνή στα όρια του πορνό, εκεί ξεγλιστρά και την αναποδογυρίζει με κάποιο ευφυολόγημα περί σεξουαλικής απελευθέρωσης ή θολώνει τα νερά με λίγο μαύρο χιούμορ όπου ανακατεύεται η θρησκεία, η τέχνη, οι Εβραίοι και δε συμμαζεύεται. Δε ξέρω αν πρόκειται για μια προκλητική ταινία που θέλει να προσφέρει μια σοβαρή ματιά πάνω σε θέματα της πολύπλοκης γυναικείας φύσης. Προκαλεί όμως συνειδητά και προσπαθεί να σοκάρει το θεατή της μέσα όμως στα καθωσπρέπει όρια ενός αστικού σαλονιού.

DRACULA UNTOLD/Περιπέτεια Φαντασίας-2014

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

  • Σκηνοθεσία: Γκάρυ Σορ
  • Παίζουν: Λουκ Εβανς, Ντόμινικ Κούπερ, Σάρα Γκέιντον.
  • Δείτε το τρέιλερ πατώντας ΕΔΩ

Τι συμβαίνει:

Μέσα στη μόδα των ταινιών φανταστικού κινηματογράφου με θέμα τα βαμπίρ έρχεται κι αυτή η αρκετά σοβαρή παραγωγή. Καταπιάνεται με την ιστορία του Βλαντ πριν από το βιβλίο του Μπραμ Στόκερ «Dracula» το 1897.

Είμαστε στο 1462 όπου η Τρανσυλβανία απολαμβάνει παρατεταμένη περίοδο ειρήνης υπό την βασιλεία του Βλαντ του ΙΙΙ . Ο Βλαντ ο (μετέπειτα) Ανασκολοπιστής είχε παραδοθεί σε νεαρή ηλικία απ τον πατέρα του σαν γενίτσαρος στους Οθωμανούς με τους οποίους είχε διαπράξει φρικτά εγκλήματα (εξ ου και Ανασκολοπιστής). Οι γενίτσαροι γίνονταν μηχανές θανάτου και βασανιστηρίων για λογαριασμό των Οθωμανών. Η ταινία αρχίζει στη στιγμή που κι αυτός με τη σειρά του πρέπει να παραδώσει το γιο του να γίνει γενίτσαρος, στο Σουλτάνο. Ο Βλαντ ο ΙΙΙ όμως δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις των Τούρκων όπως ο πατέρας του και δεν θα δώσει το γιο του στα οθωμανικά τάγματα των Γενιτσάρων. Αυτό δεν θα περάσει έτσι φυσικά και ο Σουλτάνος θα επιτεθεί στην χώρα του Βλαντ για να την αφανίσει.

Ο Βλαντ δε μένει όμως με σταυρωμένα τα χέρια. Απευθύνεται σε ένα τέρας και με τη βοήθεια του αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις για να τα βάλει με τους Τούρκους, χάνοντας όμως την ψυχή του. Η ταινία δεν φέρνει κάποια ανανέωση στο είδος, αυτό όμως δεν τη κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα σαν περιπέτεια.
Ο νεαρός σκηνοθέτης διαφημιστικών Γκάρυ Σορ ξεκινώντας απ το Dracula του Κόπολα προσπαθεί να δει τον ήρωα πιο ρομαντικά χωρίς να τον βάζει να κοιμάται σε φέρετρα, να έχει γαμψά κίτρινα νύχια, ή να τον ενοχλεί ιδιαίτερα ο καθρέφτης και το φως του ήλιου. Δίνει μια διάσταση σύγχρονου υπερήρωα στον Λουκ Έβανς ( Fast and Furious 6) που κάποια φορά μάλιστα θυμίζει έντονα Superman! Αυτό το μπόλιασμα δεν του βγαίνει πάντα με επιτυχία. Οι παραγωγοί στοχεύουν προφανώς στις τσέπες των τηνέητζερ, παρά στις ψυχές των ευρύτερης μερίδας θεατών. Κατανοητό.

ΦΙΛΟΙ Η ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ /Ρομαντική κωμωδία - 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

  • Σκηνοθεσία:  Μάικλ Ντάουζ
  • Παίζουν:  Ντάνιελ Ρατκλιφ, Ζοι Καζαν, Μεγκαν Παρκ.
  • Δείτε το τρέιλερ πατώντας ΕΔΩ

Τι συμβαίνει:

Ο Ουάλας (Ντάνιελ Ρατκλιφ) έχει επανειλημμένα καεί από ερωτικές σχέσεις ενώ οι πάντες γύρω του φαίνεται να έχουν βρει το τέλειο ταίρι τους. Εκεί που ο Ουάλας έχει απελπιστεί με το θέμα έρωτας, συναντά την Τσάντρυ που ζει μια πολύχρονη σχέση με τον φίλο της Μπεν. Ο Ουάλας και η Τσάντρυ γνωρίζονται και ταιριάζουν αμέσως δημιουργώντας μια στενή φιλία. Αλλά όπως λέει και ο λαός: “Εκεί που υπάρχουν θηλυκά δεν υπάρχουν φιλικά”. Έτσι η αρχική χημεία περνάει από σαράντα κύματα για να φτάσει στο κεντρικό ερώτημα της ταινίας: Μπορεί ο έρωτας της ζωής σου να είναι ο καλύτερός σου φίλος;

Το ρομαντικό setup της ταινίας είναι αρκετά συνηθισμένο όπως και η ανάπτυξή της. Καμία ανανέωση. Διάλογοι όμως πανέξυπνοι. Το θέμα απ την εποχή του Μπίλυ Γουάιλντερ ήταν πάντα επίκαιρο, καυτό και διασκεδαστικό και γι αυτό θα γυρίζεται στο σινεμά αιωνίως.

Εδώ ο Ντάνιελ Ράτκλιφ φαίνεται να ξεπερνά την εικόνα του Χάρρυ Πότερ και να μεταμορφώνεται σε πραγματικό ηθοποιό ο οποίος δε χρειάζεται να γουρλώνει τα μάτια του κάθε τρεις και λίγο... Πείθει (κι αυτό δεν είναι εύκολο) ότι είναι ένας συνηθισμένος νεαρός που ψάχνει εναγωνίως να βρει γκόμενα. Απ τη άλλη η Ζωή Καζάν που είναι εγγονή του μεγάλου Ηλία Καζάν ταιριάζει σα γάντι στο ρόλο της νεαρής που ενώ είναι σε μόνιμη σχέση θα ερωτευτεί τον καλύτερό της φίλο. Εξυπνη και γρήγορη νεανική ταινία με χαριτωμένα σεναριακά σκαμπανεβάσματα, που απευθύνεται στο απαραίτητα νεανικό κοινό.

ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΨΕΜΑ/Αμερικανική Κοινωνική - 2014

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

  • Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαλαρντό
  • Παίζουν: Ρις Ουίδερσπουν, Κόρι Στολ, Σάρα Μπέικερ, Θαντ Λουκινμπιλ, Μαρία Χάουελ, Άρνολντ Οσένγκ, Γκερ Ντουανί.
  • Δείτε το τρέιλερ πατώντας ΕΔΩ

Τι συμβαίνει:

Έγιναν γνωστά σαν τα “Χαμένα αγόρια” λόγω του εμφυλίου στο Σουδάν όταν στα μέσα της δεκαετίας του 80 χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά και αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν με τα πόδια τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ και το Σουδάν συνεργάστηκαν στα πλαίσια του κοινού προγράμματος «Τα Χαμένα Αγόρια», με σκοπό να μεταφέρουν χιλιάδες από αυτά τα παιδιά σε οικογένειες μέσα στην Αμερική. Η ταινία που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα, ακολουθεί μια ομάδα νεαρών Σουδανών προσφύγων, που προσπαθεί να ξεφύγει από την κόλαση του πολέμου. Τα καταφέρνουν περπατώντας μια ασύλληπτη απόσταση 1500 χιλιομέτρων περίπου. Τους ξαναβρίσκουμε δεκατρία χρόνια αργότερα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων της Κένυα να φεύγουν για την Αμερική. Εκεί θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πολιτιστικής προσαρμογής, με τη βοήθεια μίας γενναίας αμερικανίδας (την ερμηνεύει η βραβευμένη με Όσκαρ, Ρις Ουίδερσπουν) η οποία αναλαμβάνει να τους βοηθήσει.

O υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης Φιλίπ Φαλαρντό χωρίς συναισθηματικές τυμπανοκρουσίες καταφέρνει να φτιάξει μια ενδιαφέρουσα ταινία πάνω στις διαπολιτισμικές σχέσεις. Η κάμερά του περιγράφει τοπία και πρόσωπα με απλότητα και αλήθεια. Ακόμα και η Οσκαρική Ουιδερσπουν πείθει εντελώς στο ρόλο μιας απλής Αμερικανίδας γεμάτης προσωπικά αδιέξοδα.

Στη παραγωγή τς ταινίας βλέπουμε τους Ρον Χάουαρντ (“A Beautiful Mind”) και Μπράιαν Γκρέιζερ (“A Beautiful Mind”, “Rush”).


ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ/ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ-2013

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4
  • BLIND
  • Σκηνοθεσία: Έσκιλ Βογκτ
  • Παίζουν  οι: Έλεν Ντοριτ Πίτερσεν, Χένρικ Ραφαελσεν, Βέρα Βιτάλι.
  • Δείτε το τρέιλερ πατώντας ΕΔΩ

Τι συμβαίνει:

Η Ίνγκριντ, έχοντας πρόσφατα χάσει την όρασή της αποσύρεται στην ασφάλεια του σπιτιού της, το μοναδικό μέρος που αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο, μόνη της με τον σύζυγό της και τις σκέψεις της.

Παράλληλα, ο εθισμένος στην πορνογραφία, μοναχικός γείτονας της φαίνεται να στρέφει την προσοχή του σε μια νεαρή κοπέλα του απέναντι κτηρίου.

Η ηρεμία της Ίνγκριντ σύντομα διακόπτεται όταν ξεκινά να διαισθάνεται στο διαμέρισμά την παρουσία του άντρα της, στιγμές που εκείνος θα έπρεπε να είναι στο γραφείο. Βρίσκεται πράγματι εκεί; Και γιατί να την παρακολουθεί σιωπηλά;

Τα πραγματικά προβλήματα της μάλλον δεν βρίσκονται πέρα από τους τοίχους του σπιτιού και σύντομα οι φαντασιώσεις και ο φόβος την κυριεύουν...

Το «ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους του συνσεναριογράφου της πολυβραβευμένης ταινίας Όσλο, 31 Αυγούστου, Έσκιλ Βογκτ, σε φωτογραφία Θύμιου Μπακατάκη (Κυνόδοντας).


Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ/Επιστ. Φαντασίας-2014

Οι ταινίες της εβδομάδας -Τι θα δούμε στους κινηματογράφους [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 5

  • THE GIVER  
  • Σκηνοθεσία: Φιλιπ Νόις
  • Παίζουν: Τζεφ Μπρίτζες, Μέριλ Στριπ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Κέιτι Χολμς, Τέιλορ Σούιφτ και Μπρέντον Θουέιτς
  • Δείτε το τρέιλερ πατώντας ΕΔΩ

Τι συμβαίνει:

Σε ένα αρκετά μακρινό (φαντάζομαι) μέλλον, οι άνθρωποι ζουν εντελώς οργανωμένα σε ιδανικές πόλεις, μιλούν εξαιρετικά καλά τη γλώσσα τους και δεν έχουν καθόλου συναισθήματα και μνήμη. Το χάος έχει γίνει αρμονία.

Σε μια τέτοια πόλη θα γεννηθεί ο Τζόνας ο οποίος, κατά την τελετή στην οποία ανατίθεται σε όλους τους νέους το επάγγελμά τους και ο προορισμός τους, η Αρχιπρεσβύτερη (Μέριλ Στριπ) τον επιλέγει για τη μοναδική θέση του Αποδέκτη Αναμνήσεων, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του, τον οποίον υποδύεται ο Τζεφ Μπρίτζες. Σ’ αυτό το μοναδικής σημασίας πόστο, ο Τζόνας θα πρέπει να γίνει ο φύλακας όλων των αναμνήσεων που κατέχει η ανθρωπότητα από την περίοδο πριν την εποχή της Ομοιομορφίας. Μόνο που ο Τζόνας έχει άλλα σχέδια για το μέλλον του και για την άχρωμη ζωή των συνανθρώπων του. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει βέβαια ο έρωτας...

Το setup της ταινίας που βασίζεται σε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, είναι αρκετά γνωστό. Εδώ είναι και ολίγον βαρετό. Η πρωτοτυπία της ταινίας εξαντλείται στη φράντζα και στο λευκό εξτένσιον της Μεριλ Στριπ που παίζει την κακιά αρχιπρεσβύτερη που θέλει να διατηρήσει την αρμονία με κάθε θυσία. H ταινία εξελίσσεται σαν καρδιογράφημα νεκρού. Χωρίς εντάσεις, συγκρούσεις και εκπλήξεις. Μια ίσια γραμμή που χάνεται στη μετάφραση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σινεμά ταινίες κριτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ