Αυτός είναι ο συνεργάτης της Αλαμουντίν που έρχεται μαζί της στην Αθήνα -Τι θα πει στον Σαμαρά για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο συνεργάτης της Αλαμουντίν που έρχεται μαζί της στην Αθήνα -Τι θα πει στον Σαμαρά για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αμάλ Αλαμουντίν ετοιμάζεται για την πρώτη δουλειά της μετά τον παραδεισένιο γάμο της στη Βενετία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και αυτή η δουλειά θα είναι δύσκολη, όπως αναφέρει το αυστραλιανό «theage.com.

Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο έπειτα από την υφαρπαγή τους από τον Λόρδο Έλγιν, είναι μια περίπτωση με υψηλό νομικό ρίσκο, αλλά συνάμα και αρκετά ξεχωριστή για εκείνη.

Επειδή, όμως, το βάρος της υπόθεσης είναι μεγάλο, η Αλαμουντίν δεν θα έρθει μόνη της στην Αθήνα για να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Θα έχει μαζί της και τον άμεσο συνεργάτης της και σε άλλες υποθέσεις, τον Αυστραλιανό δικηγόρο και συγγραφέα Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά, σημειώνει το άρθρο, δεν θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά θα μπει στην ουσία της υπόθεσης καθώς θα προσφέρει νομικά επιχειρήματα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επαναφέρει τα Μάρμαρα στη θέση τους.

Σε αυτή τη συζήτηση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Ρόμπερτσον, εξ ου και έρχεται μαζί με την Αλαμουντίν, καθώς το 2007 είχε καταφέρει με νομικούς τρόπους να υποστηρίξει με επιτυχία την επιστροφή σημαντικών αντικειμένων των Αβοριγίνων της Τασμανίας που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μ. Βρετανίας.

Το 2012 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και σε αυτό εξηγούσε τη θεωρία ότι είναι διεθνές δικαίωμα να ζητάει μια χώρα την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών της.

«Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τη δημιουργία ενός διεθνούς κανόνα που θα απαιτεί την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών μεγάλης εθνικής σημασίας», έγραφε μεταξύ άλλων.

Μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την εκκένωση των μεγάλων μουσείων της Δύσης, σημείωνε, αλλά θα ισχύει μόνο για τα «μοναδικά» έργα, όπως τα μάρμαρα - ένα «ζωντανό σύμβολο της ιστορίας και του πολιτισμού" από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας. Θα πρέπει να βασίζεται σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που χορηγούν οι χώρες και θα έχει να κάνει με το ''δικαίωμα στον πολιτισμό"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ