Μια καινούργια ταινία από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστήμιου Kingston θα προβληθεί στις 9 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο και ουσιαστικά αποκαλύπτει την άρρηκτη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με την τωρινή ελληνική κρίση. Ο τίτλος της ταινίας είναι: «ΟΧΙ: Μια πράξη αντίστασης».
Ο σκηνοθέτης Κεν ΜακΜίλεν, καθηγητής κινηματογραφικών σπουδών ανάφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Επηρεάστηκα αρκετά από όσα είδα να συμβαίνουν στην Ελλάδα κατά τις πρώτες φάσεις της λιτότητας, ειδικά η δημόσια αυτοκτονία, το 2012, του συνταξιούχου χημικού Δημήτρη Χριστούλα». Παράλληλα δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του τις οδομαχίες ανάμεσα σε αναρχικούς και αστυνομικούς και τη «βροχή» από μολότοφ που έπεφταν στο δρόμο και ένα βαν τηλεοπτικού σταθμού να παίρνει φωτιά.
Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ βγήκε, ουσιαστικά, από την ίδια τη ζωή. Λέει συγκεκριμένα: «Όταν η κρίση πραγματικά χτύπησε την Ελλάδα, μιλούσα με ανθρώπους και μου έλεγαν τα λόγια που μπήκαν στη συνέχεια στο φιλμ. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν που σε οδήγησαν να προσπαθήσω να κάνω την ταινία».
Το φιλμ είναι μια διαδρομή από τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους και τους μεγάλους τραγικούς, μέχρι τους σημερινούς διανοητές, τους ακτιβιστές και τους θεωρητικούς της πολιτικής. Στο φιλμ μιλάει και ο Μανώλης Γλέζος και σημειώνει: «Οι αρχαίοι τα είχαν προβλέψει όλα. Τόσο οι φιλόσοφοι, όσο και οι ποιητές. Από την Αντιγόνη του Σοφοκλή μαθαίνουμε πως «τα δάνεια μετατρέπουν τους ανθρώπους σε σκλάβους».
Ο Μάρτιν ΜακΚίλαν, συμπαραγωγός του φιλμ, εστιάζει πάνω στη συγκεκριμένη τραγωδία του Σοφοκλή σημειώνοντας πως και η Αντιγόνη είπε το δικό της μεγάλο «όχι» και αυτό που έκανε ήταν μια πράξη αντίστασης. Φέρνει παράδειγμα μια σκηνή του έργου στο οποίο οι γιατροί παίρνουν φάρμακα από ανθρώπους που δεν θα τα χρειάζονται και τα χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν άλλους πάσχοντες, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας το απαγόρευε.
Για τον ΜακΜίλεν η ελληνική κρίση είναι η αρχή ενός ακόμα μεγαλύτερου πράγματος. Δεν είναι παράξενο ότι έτυχε θερμής υποδοχής στη Ρωσία όταν οι θεατές είδαν στο πρόσωπο της Αντιγόνης τις Pussy Riot και στο ρόλο του Κρέοντα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.