Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της ύφεσης, περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για την Ελλάδα το 2015 ανάπτυξη 2,9%, έναντι 0,6% που θα είναι φέτος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει πλεονασματικό, και η ανεργία που θα βρίσκεται στο 25,8% το 2014 θα μειωθεί σε 23,8% το 2015.
Σε ότι αφορά γενικότερα την ευρωζώνη τονίζεται ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να μην είναι σταθερή και οι «μεγάλες οικονομίες» βρίσκονται αντιμέτωπες με «σοβαρές αρρυθμίες». Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη απειλεί να εξελιχθεί σε «βασικό πρόβλημα» της παγκόσμιας οικονομίας στην οποία η ανάπτυξη παραμένει «αδύναμη και άνιση». Φωτογραφίζοντας πρωτίστως την Ελλάδα σημείωσε ότι για ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε «πιο διατηρήσιμα επίπεδα».
Το καμπανάκι στην Ευρωζώνη
Το ΔΝΤ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τις «επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις» με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων και τάχθηκε κατά της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, επικρίνει τις σχετικές κινήσεις της ΕΚΤ, ενώ σίγουρα δεν άκουσε με ενθουσιασμό τον κ. Μπλανσάρ να διατυπώνει την άποψη ότι η παρούσα νομισματική πολιτική θα πρέπει να στηρίζεται και μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Στην έκθεση του ΔΝΤ προσδιορίζεται στο 0,8% η μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Αντίθετα πιο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ όπου αναμένεται ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 3,1% το 2015, όπως και για την Κίνα που θα αναπτυχθεί με 7,4% το 2014 και 7,1% το 2015.
Ανθεκτικές οι αγορές
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές στον χώρο της ευρωζώνης παρέμειναν ανθεκτικές, τα spreads βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών υποχώρησε. Επίσης, αναφέρεται ότι οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος του χαμηλού πληθωρισμού, παρά τις αποφάσεις- παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και υποστήριξε ότι ακόμη τα χαμηλά spreads των κρατικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έδωσε περισσότερη σιγουριά στους επενδυτές και ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι βιώσιμη, προσθέτοντας πως «η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε και η οποία κερδήθηκε με ακριβό τίμημα, δεν πρέπει να απειληθεί».