Υποσχέσεις που φέρνουν άλλες υποσχέσεις και... κόντρα υποσχέσεις σε ένα φαύλο κύκλο που δεν λέει να κλείσει πουθενά. Για τον αμερικανό αναλυτή και σύμβουλο επενδύσεων της Sitka Pacific Capital Managnent Μάικ Σέντλοκ, η πολιτική ρητορική στην Ελλάδα ακολουθεί τον ίδιο... χρυσό κανόνα: υποσχέσεις.
Γράφοντας στο προσωπικό του blog διερωτάται πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρουν να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους, ενώ θέτει ακόμα και ερωτήματα γύρω από τις πρόωρες εκλογές και την πιθανότητα μιας μελλοντικής εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Το κυρίαρχο, όμως, στην ανάλυσή του έχει να κάνει με τις υποσχέσεις και τις παροχές που ρίχνουν στο τραπέζι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Ελλάδας. Ο Σέντλοκ σημειώνει: «Και τα δύο κόμματα εγγράφουν υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν. Δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για τον Σαμαρά, έτσι ώστε να κρατήσει τις υποσχέσεις του. Αν υπήρχε, θα τον είχε βρει ήδη. Από την άλλη, επίσης, δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για τον Τσίπρα να αυξήσει τους μισθούς στο 60% όπως επαγγέλλεται. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που θέλει ο κόσμος να πιστέψει».
Στην εξίσωση μπαίνουν και οι ψηφοφόροι για τους οποίους ο Σέντλοκ σημειώνει: «Ο σημαντικός παράγοντας είναι ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόθεση των ψηφοφόρων είναι να ψηφίζουν εκείνο το κόμμα που είναι 100% βέβαιο πως δεν θα κρατήσει τις υποσχέσεις του και δεν θα κάνει πράξη αυτά που εξήγγειλε στο παρελθόν. Αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τις κερδίσει ο Τσίπρας».
Για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία η Ελλάδα μπορεί να πατήσει και να σταματήσει την τροφοδότηση από την Τρόικα. Από την άλλη, όμως, αν το κάνει, τότε ενδέχεται να χάσει την πρόσβαση στο ευρώ και να αποταθεί στους... έλληνες Θεούς!».
Για να καταλήξει με δηκτικό τρόπο: «Ο Τσίπρας έχει τρεις πιθανότητες μπροστά του: να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, να αυξήσει τους μισθούς κατά 60% και να μην κάνει τίποτα. Ποντάρω στο τρίτο!».