Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το υπουργείο Οικονομικών, αφού από το πρωί της Τρίτης κιόλας, σε συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα, ξεκινά η κρίσιμη διαπραγμάτευση με στόχο να συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού οι ελαφρύνσεις που δεν «χώρεσαν» στο Προσχέδιο, δηλαδή οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.
Ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι ότι ακόμα και χωρίς αυτές τις ελαφρύνσεις, μόλις και μετά βίας «βγαίνουν» οι προβλέψεις του 2015 και μάλιστα χωρίς να έχει ανοίξει ακόμα η Τρόικα τα χαρτιά της. Ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται μονόδρομος η "χαλάρωση" των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, από το 3% στο 2,5% ή ακόμα πιο χαμηλά, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος ή και στο φόρο ακινήτων.
Προφανής είναι και η- πολιτική κυρίως- δυσκολία για την εξειδίκευση της αναπροσαρμογής των αποδοχών των ενστόλων, αφού σε αντίθεση με τους δικαστικούς, οι αυξήσεις που θα πάρουν (αναδρομικά από 1/7) κατ' εφαρμογήν των αποφάσεων του ΣτΕ, θα είναι σαφώς μικρότερες. Αν λάβει, δε, κανείς υπόψιν τις προβλέψεις για τα απαιτούμενα κονδύλια, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των αποδοχών τους θα είναι η... μισή σε σχέση με αυτή που θα οδηγούσε αυτούσια η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι το ετήσιο κόστος υπολογίζεται στα περίπου 183 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι οι αποδοχές δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, αφού το κόστος θα έφτανε στα 350 εκατ. ευρώ. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το κόστος για τα αναδρομικά της περιόδου 2012- 2014 υπολογίζεται στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών θα απαιτούσε 650 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι τα αναδρομικά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την επόμενη χρονιά.