Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πείθει τους δανειστές ότι μπορεί να φύγει από το μνημόνιο - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πείθει τους δανειστές ότι μπορεί να φύγει από το μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επικαλούμενο τις απόψεις δύο ανώνυμων αξιωματούχων με γνώση του θέματος, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ελλάδα είναι ισορροπημένος, αλλά δεν πείθει τους δανειστές για έξδό της από το μνημόνιο.

Οι δύο αξιωματούχοι σημειώνουν πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στα κεφάλαια που προέρχονται από το πρόγραμμα διάσωσης και τον επόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι, έπειτα από πολλά χρόνια, ισορροπημένος.

Οι πιστωτές παραδέχονται πως επιμέρους οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας έχουν παρουσιάσει βελτίωση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα συρρικνωθεί σε 338 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, ή 0,2% του ΑΕΠ, από 1.410 εκατομμύρια ευρώ, ή 0,8% του ΑΕΠ, φέτος.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 5.420.000.000 ευρώ το 2015, ή 2,9% του ΑΕΠ, από 3,6 δις ευρώ αυτό το έτος. Ακόμα και έτσι, όμως, αναφέρει το Blomberg, η βελτίωση των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας δεν πείθουν τους εταίρους να δεχθούν το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για έξοδο από τα μνημόνια στα τέλη του 2014.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει δύο ομόλογα (7ετους και 10ετους διάρκειας), δίχως να παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έκδοσής τους. Επίσης θα πωλούν τα έντοκα γραμμάτια με λήξη μεγαλύτερη των έξι μηνών, το σημερινό ανώτατο, χωρίς να αυξηθεί το συνολικό απόθεμα των λογαριασμών.

ο ίδιος κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει 7 ετών και 10 ετών ομολόγων, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Θα πωλούν επίσης τα έντοκα γραμμάτια με λήξη μεγαλύτερη των έξι μηνών, το σημερινό ανώτατο, χωρίς να αυξηθεί το συνολικό απόθεμα των λογαριασμών.

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να υπάρχει ένα αξιόπιστο ανάχωμα στην περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν, αναφέρουν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg. Η κοινή άποψη των ανθρώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει εύθραυστη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και ο Μάριο Ντράγκι πολύ πρόσφατα έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αν θέλει η ΕΚΤ να αναλάβει τα ομόλογά της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ