Σαμαράς - Αναστασιάδης: Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ - iefimerida.gr

Σαμαράς - Αναστασιάδης: Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και τις ανακοινώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με δραστηριότητες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν το πρωί της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης συζήτησαν σε σχέση με τα περαιτέρω διαβήματα και μέτρα, με συντονισμό κινήσεων από τις δύο Κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τη σειρά της η Λευκωσία προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Μήνυμα στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία έστειλε την Κυριακή και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας. «Η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε: «Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Επιπλέον, σύμφωνα με το κυπριακό site sigmalive.com, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για την Τρίτη συνάντηση αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις.

Η συνάντηση των αρχηγών ήταν προκαθορισμένη για ενημέρωση από τον Πρόεδρο σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ όμως, προέκυψε το μεγάλο ζήτημα των προκλήσεων και ως εκ τούτου τέθηκε ψηλά στην ατζέντα . Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών θα παρουσιάσει σειρά διπλωματικών και νομικών μέτρων καθώς και δράσεις που αφορούν την ίδια την τ/κ κοινότητα η οποία συνδράμει στις τουρκικές προκλήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ