Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες κατάφεραν να κατανοήσουν πού γεννήθηκε ο ιός του AIDS και τι συνέβαλε στην ραγδαία εξάπλωση του σε όλο τον κόσμο.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η σχετική μελέτη, με επικεφαλής τον Ολιβερ Πίμπους από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Φιλίπ Λεμέ του Πανεπιστημίου της Λουβέν, στο Βέλγιο, επισημαίνει ότι ο ιός HIV μεταδόθηκε για πρώτη φορά από χιμπατζήδες σε ανθρώπους στο Καμερούν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ωστόσο τα πρώτα κρούσματα ήταν μεμονωμένα και δεν σημείωναν σημαντική εξάπλωση, μέχρι που ο ιός έπληξε την Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ).
Βασικός παράγοντας της ραγδαίας αύξησης του ιού ήταν η ανάπτυξη σιδηροδρόμων στην χώρα, που συνέβαλε στις μετακινήσεις και την εξάπλωση του στις γειτονικές χώρες, μολύνοντας μέχρι σήμερα περισσότερα από 75.000.000 άτομα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Κινσάσα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, αφού από τη δεκαετία του '20 μέχρι τη δεκαετία του '60 ήταν η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθημερινά πολλοί ταξίδευαν με τους σιδηροδρόμους προς την Κατάνγκα στα ανατολικά της χώρας.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, τη δεκαετία του '40 περίπου 1.000.000 τον χρόνο περνούσαν από την Κινσάσα χρησιμοποιώντας τους σιδηροδρόμους.
Με τις συχνές μετακινήσεις, η πανδημία εξαπλώθηκε σύντομα σε όλη την ΛΔΚ, ενώ από τα τέλη του '30 μέχρι τις αρχές του '50 κρούσματα καταγράφονταν σε κάθε γωνιά της χώρας.