Τα καλά νέα για την Ελλάδα συμβαδίζουν με τα άσχημα, σε μια ισορροπία που τρομάζει. Η τελευταία έκθεση της Ernst&Young έχει τη λογική του μαστίγιου και του καρότου!
Παρουσιάζει κάποιες πτυχές της ελληνικής οικονομίας που εμφανίζουν θετικό πρόσημο (σταθεροποίηση οικονομικής δραστηριότητας, συγκράτηση της υποχώρησης του ΑΕΠ), ωστόσο υπάρχουν άλλα που ακολουθούν αρνητική πορεία (δημοσιονομικοί κίνδυνοι, φρένο στις εξαγωγές, ταλαιπωρία των νοικοκυριών, υψηλή ανεργία και «κόκκινα» δάνεια).
Οπως καταγράφει η Ernst & Young και μεταφέρει το Vima.gr, τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη κατά το 3ο τρίμηνο. Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζουν αύξηση σε ετήσια βάση, ενώ το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιήθηκε στο 27%. Η έκθεση προβλέπει ότι το 2015 θα πραγματοποιηθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% μετά από ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη εφέτος. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις για να μετατρέψει την πρόοδο αυτή σε μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Ηρωική προσπάθεια
Η πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο υπήρξε πραγματικά «ηρωική» καθώς ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ το 2009 έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013. Το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος και επιτεύχθηκε νωρίτερα από ό,τι όριζε το χρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα έχει σήμερα το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, αν και ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να περιορισθεί, είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη αρκετά προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2016. Σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ για το 2015.
Καθυστερήσεις
Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκάλεσαν υστέρηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διεθνώς. Παρά το γεγονός ότι οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 16% από το 2009, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερτιμημένη κατά περίπου 10%, ενώ η αναμενόμενη συμβολή του εμπορικού ισοζυγίου στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης δεν πραγματοποιήθηκε.
Το μέγεθος της ύφεσης επέδρασε αρνητικά και στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έφθασαν σχεδόν στο 40% στο τέλος του 2013, ενώ ο δείκτης κάλυψης (provisions over NPL) ήταν μόνο 49%.