Τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε να χαράσσει το δρόμο που θα αλλάξει την πορεία της Ελλάδας και θα την βγάλει εκτός της... λεωφόρου της Τρόικα, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται μπροστά του ως «οδόφραγμα» στις φιλοδοξίες του.
Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποιεί το πρακτορείο Bloomberg για να εξηγήσει τη συνάντηση της Πέμπτης στη Νάπολη, όπου ο Μάριο Ντράγκι μίλησε για τη συνέχιση ενός προγράμματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, ως αντιστάθμισμα για την αγορά των τίτλων τους από την ΕΚΤ.
Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι να αγοράσει τίτλους και ομόλογα των ελλήνων και των κυπρίων για τα επόμενα δύο χρόνια, αρκεί αμφότερες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του. Ειδικά εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους είναι κάτω του επενδυτικού ορίου. Αυτό, είναι προφανές, δημιουργεί εμπόδια στον Σαμαρά στην προσπάθειά του να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα του θα είναι αξιόπιστη στα χρέη της, σημειώνει το άρθρο.
Ο Ανδρέας Κούτρας, μάνατζερ επενδύσεων της SteppenWolf Capital LLC, σημειώνει στο Bloomberg: «Η ρήση του Ντράγκι ''όχι πρόγραμμα, όχι χρήμα'' είναι μια ευθεία προειδοποίηση προς τον Σαμαρά για πιθανή πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν περισσότερους αγοραστές για τους τίτλους τους, καθώς η ΕΚΤ θα αγοράσει νέους. Ακόμα και αν η ΕΚΤ μειώσει τα στάνταρ της, οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να ωφεληθούν.
Οι τέσσερις μεγαλύτεροι δανειστές της Ελλάδας κρατούν αυτή τη στιγμή καλυμμένα ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ. Ένα πρόσφατο σημείωμα της Citigroup Inc. αναφέρει πως η αγορά των τίτλων από την μεριά της ΕΚΤ θα είναι ένα σημαντικό βήμα ρευστότητας για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Αυτή η ρευστότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό για την οικιονομία.
Αυτά τα δυνητικά οφέλη, όμως, δεν θα φανούν στην Ελλάδα αν αποφασίσει να βγει εκτός των προγραμμάτων διάσωσης. Και επ' αυτού ο Ντράγκι θέλησε να είναι περιεκτικός και συνετός. Θα αγοράσει τίτλους των χωρών που βρίσκονται που έχουν πιστοληπτική ικανότητα κάτω από το ΒΒΒ-, αρκεί να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει τι είδος εποπτείας θα είναι αυτό.