Από... εξετάσεις πέρασε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, καθώς την Πέμπτη μίλησε στην Ευρωβουλή για τα σχέδιά του. Ο γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και στη στάση που κράτησε κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης.
Συγκεκριμένα δήλωσε, «οι χώρες σε πρόγραμμα με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν ανακάμπτουν» Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα, την οποία επισκέφθηκε τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης, έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γ. Κύρτσου (ΝΔ) και Ν. Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπογράμμισε ότι όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επίτροπος Οικονομίας «μια από τις πρώτες επισκέψεις του αν όχι η πρώτη» θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Κομισιόν και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.
Αμερόληπτος
Παράλληλα σημείωσε πως θα είναι αμερόληπτος στην τήρηση και επιβολή των δημοσιονομικών κανονισμών. Η αναφορά στοχεύει προφανώς τις επιφυλάξεις (ιδιαίτερα από τη γερμανική πλευρά) για την τοποθέτηση του Γάλλου στο χαρτοφυλάκιο, την ώρα που το Παρίσι αναβάλλει ξανά τους στόχους για το έλλειμμα.
«Θα είμαι προσεκτικός φύλακας των κανονισμών» είπε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι θα είναι «αμερόληπτος και δίκαιος». Στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών περιλαμβάνεται το καθήκον της επιβολή διαδικασιών σε βάρος κρατών μελών που δεν «τιθασεύουν» τα δημοσιονομικά τους.
Η Γερμανία χρειάστηκε δέκα χρόνια
Ο προτεινόμενος Επίτροπος, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις αποδόσεις του ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα ορισμένων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία τονίζοντας πως ως Επίτροπος θα διασφαλίσει πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα τηρούνται χρησιμοποιώντας όμως κάθε πιθανότητα ελιγμού που δίνουν οι ίδιες οι συμφωνίες.
«Η Γερμανία χρειάστηκε δέκα χρόνια για να αναμορφώσει την οικονομία της και η Γαλλία χρειάζεται επίσης χρόνο [....] Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κριτική. Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και η Ευρώπη την χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Βρίσκομαι εδώ ως προτεινόμενος Επίτροπος και όχι ως εκπρόσωπος της Γαλλίας, αλλά μπορώ να πω πώς όλες οι αποφάσεις για τη γαλλική οικονομία ελήφθησαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο».