Σε αναβρασμό βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες ημέρες με τους διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους και τις φωτογραφίες από τα επεισόδια να κάνουν το γύρο του κόσμου.
Πώς θα αντιδρούσατε αν ύστερα από δεκαετίες κατοχής από μια δυτική αποικιοκρατική δύναμη, η διοίκηση της χώρας στην οποία διαμένετε δεν παραδίδεται πίσω σε σας, αλλά και σε εκείνους των οποίων οι αξίες σε μεγάλο βαθμό αντιτίθενται με τις δικές σας; Τι θα κάνατε αν σας είχαν υποσχεθεί καθολική ψηφοφορία και άμεσες εκλογές, αλλά, όταν ήρθε η στιγμή, σας άφηναν να ψηφίσετε μόνο για τους υποψηφίους που έχουν εγκριθεί; Την απάντηση δίνουν οι Κινέζοι διαδηλωτές που έχουν τραβήξει την προσοχή των παγκόσμιων μέσων.
Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, επέστρεψε στην Κίνα το 1997 και του δόθηκε ένας «υψηλός βαθμός αυτονομίας, εκτός από τις εξωτερικές και αμυντικές υποθέσεις» για 50 χρόνια. Το πρόβλημα ήταν ότι σε αυτό το σημείο, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είχαν συνηθίσει σε πιο δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Παρά την προσέγγιση «δύο συστήματα, ένα κράτος» για την επανένωση του Χονγκ Κονγκ με το Πεκίνο, οι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν τις δικές τους προτιμήσεις στο Χονγκ Κονγκ, επηρεάζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Το 2004, η Κίνα αποφάσισε ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να ζητήσει την έγκριση της πριν από την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά οι ψηφοφόροι θα είναι σε θέση να επιλέξουν από τους υποψηφίους που θα έχει εγκρίνει το Πεκίνο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι μαθητές και οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν και οι φωτογραφίες τους από τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ κάνουν το γύρο του κόσμου.