Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς, όπως προέκυψε από το ραντεβού Σαμαρά -Βενιζέλου η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Σημειωτέον ότι η Βουλή ανοίγει ξανά τη Δευτέρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει το έργο της.
Οι διαδικασίες για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Βουλής και εκείνος θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την τριήμερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.
Τη Δευτέρα, βάσει προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στη Βουλή, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο, ακόμη αν θα κατατεθεί το αίτημα. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο στις αρχές της εβδομάδας θα ακολουθήσει η τριήμερη συζήτηση και το βράδυ της Τετάρτης θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.
Επιπλέον στη συνάντηση πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο με εμφανή στόχο να σταματήσουν τα συνεχόμενα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014.
Την είδηση ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.
Βενιζέλος για ψήφο εμπιστοσύνης: Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο σταθερότητας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από την οποία προέκυψε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προχώρησε σε δηλώσεις.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο σταθερότητας».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεχίζεται
Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ με κύκλους της Κομουνδούρου να επισημαίνουν ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται.
«Ο κ. Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Εστω κι έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθεί για την πολιτική του».
Κόντρες, γκρίνιες και στη μέση η Τρόικα
Εντός κυβερνητικού στρατοπέδου υπάρχουν αρκετές κόντρες και διαφωνίες, ενώ η λέξη εκλογές ακούγεται όλο και πιο συχνά στο περιβάλλον του Μαξίμου τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και πιέζουν ασφυκτικά για απολύσεις και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι εκπρόσωποί τους δεν φαίνεται να συμμερίζονται απολύτως τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου για απεμπλοκή από την Τρόικα, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τη στρατηγική του Μαξίμου.
Επιπλέον και η κοινωνία δείχνει να παραμένει σε αναβρασμό από τη στιγμή που οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και χαλάρωση δεν δείχνουν να πείθουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της παρούσας κατάστασης.
Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να συνεδριάζουν και απέξω να υπάρχουν καθηγητές σε διαθεσιμότητα οι οποίοι διαδήλωναν υπό την παρουσία των ΜΑΤ.
Εικόνα αποσύνθεσης στην κυβέρνηση
Η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται εντονότερα από ό,τι στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επίπεδα οριακής ανοχής προς την κυβέρνηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε οριακή σχέση με το ίδιο του το κόμμα. Το «αντάρτικο» Παπανδρέου, η οξύτατη κριτική Χρυσοχοΐδη και οι αντιρρήσεις βουλευτών έχουν φθάσει σε οριακό σημείο τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο οι εκλογές είναι πιθανόν καλύτερη λύση από ένα Συνέδριο αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.
Ενα παρόμοιο σκηνικό έχει στηθεί και στη ΝΔ, όπου το «αντάρτικο» καραδοκεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός δείχνει πιο ευάλωτος απέναντι στις πιέσεις των λαϊκιστών της κυβέρνησης ενώ έχει εντυπωθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη «μέγγενη» της Τρόικα
Το πρώτο από τα θέματα που τίθενται επί τάπητος είναι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι απαιτήσεις των δανειστών, καθώς, οι εκπρόσωποί τους έχουν έρθει στην πρωτεύουσα με άγριες διαθέσεις.
Τον τόνο, άλλωστε, είχε δώσει η ίδια η Κομισιόν με τις προ ημερών διαρροές για τα χίλια προαπαιτούμενα που καλείται να εκπληρώσει η κυβέρνηση, την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων και τις ρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα διαλλακτικοί και πιέζουν αφόρητα προς την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Το πρόβλημα με τον Γκίκα Χαρδούβελη
Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει πρόβλημα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει πληροφορίες και φήμες για δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές.
Στο χθεσινό «αλαλούμ» με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη σύσκεψη με την Τρόικα ήρθε να προστεθεί η σημερινή απουσία του υπουργού Οικονομικών από τις συναντήσεις, η οποία αποδίδεται από το περιβάλλον του σε ασθένεια που τον ταλαιπωρεί από την Δευτέρα.
Ωστόσο, ακόμη και η είδηση αυτή είναι ικανή να πυροδοτήσει σενάρια και φημολογίες για τον κ. Χαρδούβελη και τη σχέση του με το Μαξίμου.