Τραγουδιστής Moby : Μην τρώτε κρέας, σώστε τον πλανήτη - iefimerida.gr

Τραγουδιστής Moby : Μην τρώτε κρέας, σώστε τον πλανήτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από μερικά χρόνια, στη διάρκεια μιας συζήτησης με τον Αλ Γκορ (ναι, ξέρω, ανατριχιάζω), του έκανα την εξής ερώτηση: «Η βιομηχανική παραγωγή κρέατος ευθύνεται πολύ για την κλιματική αλλαγή. Γιατί δεν μιλάτε ποτέ γι'αυτό στα βιβλία και στην ταινία σας;»

Ετσι αρχίζει το άρθρο του ο συνθέτης και τραγουδιστής Moby. Και συνεχίζει:

«Η ειλικρίνειά του Αλ Γκορ με αφόπλισε. Μου απάντησε: «Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επίδραση της βιομηχανική παραγωγής κρέατος στο κλίμα είναι μια ενοχλητική αλήθεια».

Ολοι είναι υπέρ της εκτροφής ζώων.
Ολοι, εκτός από μένα, γιατί είμαι χορτοφάγος εδώ και 28 χρόνια και μάλιστα δεν θυμάμαι καλά-καλά τι γεύση έχει.
Αλλά συλλογικά, σαν ανθρώπινο είδος, μας αρέσει να εκτρέφονται ζωικά προϊόντα. Μας αρέσει πολύ.

Κάθε χρόνο οι ΗΠΑ μεγαλώνουν και σκοτώνουν περίπου 10 δις βοοειδή. Σε παγκόσμιο επίπεδο μεγαλώνουμε και σκοτώνουμε κάθε χρόνο περίπου 56 δις ζώα για την κατανάλωσή μας. Με άλλα λόγια σκοτώνουμε 1.776 ζώα κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Και δεν λογαριάζω τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Ωστόσο, παρότι είμαι χορτοφάγος για λόγους ηθικής, δεν θα γράψω για την ηθική της βιομηχανικής παραγωγής ζώων αλλά για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η παραγωγή σκοτώνει σιγά-σιγά τον πλανήτη μας.
Ξέρω, βέβαια, ότι αυτή η συζήτηση με κάνει να μοιάζω με έναν υστερικό αριστεριστή. «Καταστρέφει τον πλανήτη μας!», λένε. Κι όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες υπερβολές δεν είναι παρά η απλή αλήθεια.


Σύμφωνα με μια ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών, η βιομηχανική παραγωγή ζώων ευθύνεται κατά 18% για τις εκπομπές αερίων στο φαινόμενο θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή κρέατος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ό,τι όλα τα αυτοκίνητα, τα πλοία, τα λεωφορεία, τα φορτηγά, οι μοτοσυκλέτες και τα αεροπλάνα μαζεμένα.
Αλλά εμείς, επιμένουμε να παράγουμε ζώα και να τα καταναλώνουμε. Και δεχόμαστε αυτή η παραγωγή να συμβάλλει σε μια κλιματική αλλαγή του πλανήτη.


Το κλίμα είναι κάτι πολύπλοκο. Και η κλιματική αλλαγή επίσης. Αλλά ο ρόλος της βιομηχανικής παραγωγής ζώων σε αυτή την αλλαγή είναι κάτι πολύ σαφές.


Και τι να πούμε βέβαια για την πείνα στον κόσμο. Η Γη έχει πάνω από 7 δις κατοίκους και οι περισσότεροι πεινάνε. Εκατοντάδες άρθρα και βιβλία θέτουν το ερώτημα: «Πώς θα θρέψουμε 7,8,9 ή και 10 δις ανθρώπους;» Οι συζητήσεις γίνονται για το λίπασμα, για τα μεταλλαγμένα προϊόντα ή για τις τεχνητές γαίες.
Αλλά, να μια ιδέα πολύ απλή: ας δώσουμε στους ανθρώπους την τροφή που δίνουμε για τα ζώα.

Για να φτιάξουμε 450 γραμμάρια βοδινού (που χορταίνουν δύο άτομα για λίγες ώρες), χρειάζονται 7 κιλά σιτηρών. Αν το συγκρίνουμε, 6 κιλά σιτηρά φτάνουν για να θρέψουμε 13 άτομα για μια ολόκληρη ημέρα.

Κάναμε μεγάλες προσπάθειες σαν άνθρωποι στο παρελθόν. Καταργήσαμε τη δουλεία, δώσαμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες. Απαγορεύσαμε δια νόμου την παιδική εργασία. Ακόμη και το κάπνισμα θα το καταργήσουμε σύντομα.
Αρα είμαστε ικανοί να πετύχουμε ένα ακόμη στοίχημα. Πρέπει. Η εξάρτησή μας απο το κρέας μας σκοτώνει κυριολεκτικά, καταστρέφει το κλίμα και τον πλανήτη μας.


Εξάλλου το έχει πει και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν:
«Τίποτα δεν θα ήταν πιο ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία και για την ζωή στη Γη από να επιλέξουν οι άνθρωποι να γίνουν χορτοφάγοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ