Οι εποχές που το όνειρο ενός ζευγαριού, των γονέων, αλλά και των συγγενών ήταν να δουν έναν υπέρλαμπρο γάμο να επικυρώνει μια σχέση, έχουν παρέλθει. Πλέον, στην Ελλάδα, ο πολιτικός γάμος στο δημαρχείο δεν είναι μια μόδα, αλλά μια πραγματικότητα που προσελκύει ολοένα και περισσότερους.
Όπως σημειώνεται και από τα πρόσφατα δημογραφική στοιχεία, περίπου το 50% όσων αποφασίζουν να παντρευτούν επιλέγουν τον πολιτικό γάμο, έναντι του θρησκευτικού, για ιδεολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους.
Το Έθνος σημειώνει πως η τάση που είχε διαφανεί από το 2012, όταν για πρώτη φορά στη χώρα μας οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς, επιβεβαιώθηκε και το 2013 με... απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα σε ιερείς και δημάρχους.
Την ίδια στιγμή θεαματική άνοδο (85%) καταγράφουν και τα Σύμφωνα Συμβίωσης, αν και σε απόλυτους αριθμούς βρίσκονται ακόμη στο περιθώριο των επιλογών των νέων ζευγαριών. Την ίδια στιγμή, η φυσική μεταβολή του ελληνικού πληθυσμού καταγράφει σταθερά αρνητικό πρόσημο, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται και οι θάνατοι υπερτερούν.
(Το γράφημα από το Έθνος)
Εδραιώνεται ο πολιτικός γάμος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πολιτικός γάμος αποτελεί μια σταθερή επιλογή για τα νέα ζευγάρια. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2013 είχαμε απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στους θρησκευτικούς και τους πολιτικούς. Οι πρώτοι έφτασαν στους 25.624 και οι δεύτεροι στους 25.632, ενώ το 2012 οι πολιτικοί υπερτερούσαν κατά 1.750 πράξεις.
Σύμφωνα συμβίωσης
Εντυπωσιακή αύξηση 85,03% σημείωσαν επίσης τα Σύμφωνα Συμβίωσης. Ενώ το 2012 υπεγράφησαν 314, το 2013 έφτασαν στα 581. Από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως πέρυσι έχουν υπογραφεί συνολικά 1.421 και η τάση είναι αυξητική. «Πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στο Σύμφωνο είτε για οικονομικούς λόγους είτε επειδή βρίσκονται μπροστά σε μια εγκυμοσύνη και δεν θέλουν να γεννηθεί το παιδί εκτός γάμου», εξηγεί ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.
Ο ίδιος περιγράφει πως σε ένα σημαντικό ποσοστό (20-25%) οι υπογράφοντες το Σύμφωνο δηλώνουν ως κατοικία τους την κατοικία των γονέων τους... Παρ' όλα αυτά σε απόλυτους αριθμούς, η επιλογή του Συμφώνου παραμένει ακόμη στο περιθώριο, αφού οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι «τρύπες» του θεσμού δεν βοηθούν τους νέους που θέλουν να παρακάμψουν τον γάμο.
Νομικοί χαρακτηρίζουν το ελληνικό Σύμφωνο ως ένα από τα πλέον αποδυναμωμένα της Ευρώπης, καθώς οι σύντροφοι δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους συζύγους, ενώ έχουν αποκλειστεί και τα ομόφυλα ζευγάρια.