Βενιζέλος προειδοποιεί εστιάτορες: Κόβετε αποδείξεις με 23% - iefimerida.gr

Βενιζέλος προειδοποιεί εστιάτορες: Κόβετε αποδείξεις με 23%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηρό μήνυμα προς τους επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, που δήλωσαν ότι, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, δεν θα καταβάλλουν τον φόρο, στέλνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, το πρώτο που έχουν υποχρέωση να κάνουν είναι να εκδίδουν αποδείξεις για το σύνολο των ποσών που εισπράττουν από τους καταναλωτές και να αποδίδουν τον αντίστοιχο ΦΠΑ, που έχει ήδη πληρώσει ο καταναλωτής, στο κράτος. Σύμφωνα με τον υπουργό, όποιοι θεωρούν ότι η παραβίαση του νόμου είναι η καλύτερη μέθοδος για να βγει η χώρα από την κρίση και η οικονομία από την ύφεση, κάνουν ένα προκλητικό και σκόπιμο "λάθος".

Οι πολίτες, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι αυτοί που, αναβιώνοντας το "κίνημα των αποδείξεων", μπορούν και πρέπει να δώσουν απάντηση σε αυτές τις συμπεριφορές. Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι, όταν όλος ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών τους εισπράττεται και αποδίδεται στο κράτος, δεν χρειάζεται να διατηρηθεί ο συντελεστής στο 23%. Αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην κατάρτιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και την εξομάλυνση όλων των συντελεστών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Aντιδρούν οι εστιάτορες

Την έντονη αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% εξέφρασαν και σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στην Αθήνα. Στις τάξεις της αγοράς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καταστηματαρχών αναμένεται κύμα απολύσεων και ακόμα περισσότερα λουκέτα, καθώς οι αναπόφευκτες αυξήσεις στις τιμές θα μειώσουν, κατά τα λεγόμενά τους, ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Έντονα επικριτικοί εμφανίζονται απέναντι στους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο δεν έλειψαν και τα επικριτικά σχόλια για τη στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων που αποφάσισε τη μη απόδοση του ΦΠΑ. Απαισιοδοξία εκφράζεται και από την πλευρά των καταναλωτών, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να περιορίζεται περαιτέρω.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι εξοντωτική, έγινε με πολύ πρόχειρο τρόπο από το υπουργείο Οικονομικών, αφού μέχρι πρότινος ακούγονταν διάφορα σενάρια και μας έχει βρει τελείως απροετοίμαστους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας, Αντώνης Σεργιάννης. Προς το παρόν, όπως λέει, δεν έχει αυξήσει τις τιμές, ωστόσο το θεωρεί αναπόφευκτο, καθώς είναι αδύνατον να απορροφηθεί ολόκληρη η αύξηση από το κατάστημά του, αφού «κάτι τέτοιο θα σήμαινε απολύσεις προσωπικού», επισημαίνει.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως «λανθασμένη» τη στάση της ΠΟΕΣΕ, που έκανε λόγο για μη απόδοση του ΦΠΑ, καθώς αναφέρει ότι «το δικαιότερο θα ήταν να αποφασιστεί η μη είσπραξή του».

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να βάλει κι άλλους φόρους στους συνεπείς καταστηματάρχες, εξαιτίας της ανικανότητάς του να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που εξακολουθεί να ανθεί από ορισμένους, σε όλα τα επαγγέλματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Δεσποτόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου. Όπως εκτίμησε, η αύξηση θα μετακυλήσει στην αγορά, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων εστίασης και την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, αφού ο κλάδος ήδη πλήττεται σφοδρά από την ύφεση, όπως υπογραμμίζει.

«Το κέντρο της Αθήνας, με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, τελείωσε», αναφέρει ο Γιώργος Κούκης, 20 χρόνια περιπτερούχος. Και συμπληρώνει ότι «ο κόσμος δεν έχει λεφτά, τα προϊόντα ακριβαίνουν, η εγκληματικότητα αυξάνεται και σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα έχει και μία πορεία με επεισόδια. Ήδη δεν κατεβαίνει ο κόσμος στο κέντρο. Ήδη κλείνει ο ένας μετά τον άλλο. Μετά και από αυτό τελειώσαμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και εξηγεί ότι οι χυμοί και τα αναψυκτικά έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10 λεπτά (από 0,80 σε 0,90 τα αναψυκτικά και από 1,40 σε 1,50 οι χυμοί).

Αμήχανοι και απαισιόδοξοι είναι από την πλευρά τους και οι καταναλωτές:

«Βγαίναμε μία φορά την εβδομάδα. Τώρα θα βγαίνουμε κάθε δύο εβδομάδες και θα παραγγέλνουμε το σουβλάκι χωρίς αναψυκτικό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αντωνία Σαβρά, δημόσιος υπάλληλος.

«Δεν ξέρουμε τί θα γίνει με αυτή την κατάσταση. Κάθε μέρα ακούμε για καινούριους φόρους και ο κόμπος έχει φτάσει ήδη στο χτένι. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιώργος, συνταξιούχος. «Έχω σταματήσει να βγαίνω εδώ και καιρό και έχω περιορίσει πολύ τα έξοδά μου», λέει και συμπληρώνει: «Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι η νέα γενιά που θα αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ