Ανατροπές έρχονται στην Υγεία καθώς με σχέδιο νόμου του αρμόδιου υπουργείου αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί θα παίρνουν την ειδικότητα. Αναμένεται σταδιακά να καταργηθεί η γνωστή χρονοβόρα διαδικασία της λίστας αναμονής για ειδικότητα και οι πτυχιούχοι γιατροί να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις για να την αποκτήσουν.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί με την καλύτερη βαθμολογία θα εισάγονται αμέσως στα νοσοκομεία της επιλογής τους, ενώ αναμένεται να μπουν και κριτήρια για την ειδίκευση τους βάσει πληθυσμιακών αναγκών με στόχο οι θέσεις πανελλαδικά να είναι συναρτούμενες με τον ιδανικό αριθμό γιατρών ανά ειδικότητα καταργώντας το αυθαίρετο σήμερα που ισχύει σήμερα.
Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις για την ειδικότητας
Κάθε Μάιο και Νοέμβριο θα διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις με τους αποφοίτους των σχολών να έχουν ένα τετράδιο ειδικού τύπου με αδιαφανές κάλυμμα ώστε να κρύβονται τα στοιχεία τους και θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών. Θα βαθμολογούνται με κλίμακα από 0 έως 100 και δεν θα υπάρχει βάση επιτυχίας. Οι καλύτεροι θα καταλαμβάνουν τη θέση της πρώτης προτίμησής τους.
Υπενθυμίζεται πως τώρα 1.900 νέοι γιατροί παίρνουν πτυχίο κάθε έτος ενώ 1.900 λαμβάνουν τίτλο ειδικότητας.
Οι ειδικότητες που δεν έχουν αναμονή
- Αναισθησιολογία
- Ακτινοθεραπευτική
- Ακτινολογία
- Μικροβιολογία
- Αιματολογία
- Παθολογοανατομία
- Θωρακοχειρουργική
- Νευροχειρουργική
- Πυρηνική ιατρική
- Πνευμονολογία
Οι ειδικότητες που έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια αναμονής
- Πλαστική χειρουργική
- Παιδοψυχιατρική
- Δερματολογία
- Ενδοκρινολογία
- Ρευματολογία
- Ογκολογία
- Παιδιατρική
- Γυναικολογία
- Οφθαλμολογία
- Παθολογία