Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπιασαν τη Δευτέρα το υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς το σχέδιο της Αθήνα για πρόωρη έξοδο από το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ήγειρε ανησυχίες στις αγορές σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότησή της και την ελάφρυνση του χρέους της.
Να περιμένουμε και άλλα παρόμοια δημοσιεύματα, σαν και αυτό του Reuters; Η εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά, από το Βερολίνο, ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποχωρήσει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης φαίνεται πως είχε αντίκτυπο στις αγορές που είναι πάντα «ευαίσθητες» σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα τζογάρει με την επιστροφή της στις αγορές μετά από μακρά παραμονή υπό το καθεστώς των προγραμμάτων διάσωσης από τη χρεοκοπία. Το να δανειστεί πλέον περισσότερο από τις αγορές, σημαίνει πως οι επενδυτές θα είναι περαιτέρω εκτεθειμένοι σε απώλειες, αν χρειαστεί να γίνει και άλλη αναδιάρθρωση του χρέους – ιδιαίτερα αν η επιτήρηση που προέρχεται από τα πακέτα διάσωσης, αποσυρθεί από το κάδρο.
Όπως σημειώνει η Σάρα Πέμπερτον, οικονομολόγος της Capital Economics: «Ενώ βλέπουμε πως η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά, εξακολουθεί να έχει πολλά τρωτά σημεία και να είναι αδύναμη. Στις αγορές υπάρχει ανησυχία, αν η Ελλάδα βγει εκτός προγράμματος, για τη βιωσιμότητα του χρέους της και για τη χρηματοδότησή της».
Παράλληλα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στις αγορές, καθώς η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα η αλλαγή στην επενδυτική φιλοσοφία της Pimco, του αμερικανικού κολοσσού ομολόγων (προσφάτως είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα) ενδέχεται να κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την εξίσωση.
Για κάποιους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα καλό ρίσκο. Ο Χανς Χιουμς της Greylock Capital σημειώνει: «Η μείωση των τιμών μπορεί να οδηγήσει στα ελληνικά ομόλογα. Οι αγορές βραχυπρόθεσμα δεν λειτουργούν πάντα με τη λογική. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια αν είχε κάποιος δοκιμάσει να ποντάρει στην Ελλάδα και στη συνέχεια λόγω φόβου άρχιζε να πουλάει, αναγκαστικά θα άφηνε τα χρήματα στο τραπέζι. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνεις με την Ελλάδα είναι είτε να κάτσεις και να περιμένεις ή να ποντάρεις λίγο περισσότερο».