Μακρύ και δύσκολο χειμώνα με δυσκολίες που ίσως φτάσουν και μέχρι την άνοιξη λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προβλέπει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, καθώς αναλύει τα δύο πιθανά σενάρια για το χρέος της χώρας. Μιλά για κενό αβεβαιότητας στο οποίο εισέρχεται και πάλι η χώρα, δηλώνει αδυναμία να προβλέψει αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα πάμε σε εκλογές και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για εσωτερική κατανάλωση την ρητορική εξόδου από το Μνημόνιο.Βάζοντας στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα και προσμετρώντας και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, η Deutsche Bank καταλήγει στις δύο πιθανότερες επιλογές για την τύχη του ελληνικού χρέους μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:
1. Αναδιάρθρωση με αυστηρό πακέτο όρων
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πακέτο, υπό αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα, τη σταδιακή απελευθέρωση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και των υπόλοιπων κερδών που έχει βγάλει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και την πιθανή προσφυγή σε μια νέα γραμμή πίστωσης από τον EMS. Όλα αυτά, όμως, θα δοθούν μόνο στην περίπτωση που η τρόικα διαπιστώσει ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο
2.Στρίμωγμα ως την άνοιξη αν...
Η εναλλακτική θέλει την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος να καθυστερεί για μετά την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι το ελληνικό κράτος θα “στριμωχτεί” έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο καλείται να αποπληρώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ.
«Σε κενό αβεβαιότητας η Ελλάδα»
Ο συντάκτης της έκθεσης της Deutsche Bank φαίνεται ότι έχει αναλύσει σε βάθος την ελληνική πολιτική πραγματικότητα καθώς επισημαίνει ότι το μεσοδιάστημα, «το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να διατηρήσει μία ρητορική περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα εν όψει της εκλογής Προέδρου» και προβλέπει: «Έτσι, η Ελλάδα θα μείνει σε ένα κενό αβεβαιότητας έως το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μία ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη μορφή ενός πιθανού νέου προγράμματος, έως ότου κλείσει το θέμα του Προέδρου».
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα περιπλέκονται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αφού η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως το Μάρτιο του 2015, αν και δεν αποκλείεται να επισπευσθεί για τον Ιανουάριο».
«Ο Σαμαράς προσπαθεί να προσελκύσει βουλευτές και ψηφοφόρους»
Ο γερμανικός οίκος δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, αφού αποφεύγει να κάνει... παρακινδυνευμένες προβλέψεις για το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου: «Είναι πολύ οριακό για να προβλεφθεί» αναφέρει.
Δεν παραλείπει μάλιστα να αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο σχεδόν ευθέως εγκαλεί για δημαγωγία. Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ως «προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων και βουλευτών» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο έως τα τέλη του έτους. Εξηγεί μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς υπονοεί κατ' ουσίαν πως «τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ δεν θα εκταμιευτούν, αλλά το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί από το συνδυασμό των κεφαλαίων του ΤΧΣ και νέων εκδόσεων ομολόγων» και υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2015.
Ωστόσο η Deutsche Bank επισημαίνει ότι υπάρχουν και καλά νέα, αφού η ρευστότητα του δημοσίου φαίνεται άνετη έως τα τέλη του έτους, δίνοντας στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι αυτές κρίνονται σε τέσσερα βασικά ζητήματα:
1) Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 12 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να λαμβάνει τα δάνεια διάσωσης του ΔΝΤ, από τα οποία έχουν απομείνει 12 δισ. ευρώ.
2) Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο υπολογίζεται από 1 έως 2 δισ. ευρώ, αλλά εξαρτάται άμεσα από τη συμφωνία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (η οποία πάντως εμφανίζεται εντός στόχων μέχρι στιγμής).
3) Την πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, η οποία προβλέπεται από το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
4) Τις μεταρρυθμίσεις, που εκτείνονται από την αγορά εργασίας έως το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται έως ότου υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΚΤ και των stress tests των τραπεζών, στα τέλη του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν εάν είναι διαθέσιμα τα 11 δισ. ευρώ που απομένουν στο ΤΧΣ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.