O Γκάρι Κασπάροφ παραμένει ο πιο διάσημος παίκτης σκακιού στον κόσμο, πιθανόν ο καλύτερος στην ιστορία. Αλλά είναι εξίσου γνωστός για την βιτριολική κριτική που κάνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στη Γαλλία είναι εξίσου βίαιο και επικριτικό απέναντι στην ρωσική ηγεσία, με τα προηγούμενα. Ο Κασπάροφ δείχνει πολύ θυμωμένος για την τύχη της χώρας του και την ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια.
Από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου, ο Γκάρι Κασπάροφ δεν μασάει τα λόγια του: Η Ρωσία σήμερα είναι δικτατορία όπου βασιλεύει βαθιά διαφθορά, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δίνει μάλιστα ως παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, οι οποίο κόστισαν εξοργιστικές τιμές και -κατά τη γνώμη του- διοργανώθηκαν από μια μαφία που έχει βάλει γερά χέρι στα ταμεία του κράτους.
«Το καθεστώς Πούτιν ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα, τα χρήματα. Και ειδικότερα για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οι σύμμαχοι του Πούτιν» αναφέρει. Και βγάζει το εξής συμπέρασμα: «Θέλουν να διοικούν σαν τον Στάλιν και να ζουν σαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς».
Από τον Μαρξ κράτησαν μόνο το κεφάλαιο
Σε αυτές τις συνθήκες δεν περιμένει κανείς πολλά σε επίπεδο ελευθεριών και η κοινή γνώμη είναι φιμωμένη, γράφει ο Κασπάροφ, ο οποίος δίνει παραδείγματα για την ανυπαρξία του κράτους δικαίου στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Κασπάροφ, αν ο Πούτιν διατηρεί μια κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας είναι γιατί έχει βρει πολλούς συμμάχους εντός της χώρας, όπως στο στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες.
Η κυριαρχία Πούτιν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι «η συνωμοσία της κυρίαρχης τάξης» και την συγκρίνει με τον φασισμό. Τα όργανα με τα οποία ο Πούτιν επιβάλλει την κυριαρχία του είναι άκρως εθνικιστικά και θυμίζουν τα χαρακτηριστικά μιας Μαφίας.
«Δεν έχουν ιδεολογία, ούτε καν ιμπεριαλιστική, από τον Μαρξ δεν συγκράτησαν παρά μόνο το κεφάλαιο», γράφει χαρακτηριστικά. «Οποιος θέλει να καταλάβει τους μηχανισμούς του καθεστώτος Πούτιν, η εγκληματολογία είναι μια επιστήμη χρησιμότερη από την Κρεμλινολογία» προσθέτει.
Οχι τανκς, μόνο τράπεζες
Ο Κασπάροφ στιγματίζει την διαφθορά στη Ρωσία, αλλά δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει διεφθαρμένη και την Ευρώπη.
«Τα πιο αποτελεσματικά όπλα του Κρεμλίνου δεν είναι τα τανκς, είναι οι τράπεζες. Περισσότερο από κάθε ανίκητο όπλο του εικοστού αιώνα, τα κεφάλαια της Ρωσίας καταλαμβάνουν την Ευρώπη» γράφει.
Ο συγγραφέας εκτιμά ότι η Ευρώπη «πρέπει να βάλει χέρι στο πορτοφόλι των επικεφαλής. Να παγώσει τις βίζες, να ξετρυπώσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, να διερευνήσει τις πηγές του πλούτου τους. Ο Πούτιν και οι δικοί του άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό παρά για τους πυραύλους στην Ανατολική Ευρώπη, για την συμφωνία με τον OMC ή για την καλωζωία των πολιτών τους. Το νεύρο του πολέμου δεν είναι τα τανκς, είναι οι τράπεζες» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Κασπάροφ επικρίνει Αμερικανούς και Ευρωπαίους γιατί επέδειξαν «μια δειλία που στοίχισε ακριβά: δολοφονίες ακτιβιστών και δημοσιογράφων, φυλάκιση επιχειρηματιών, εκλογική νοθεία, κλοπή δημοσίου πλούτου, εξασθένιση της οικονομίας παρά τις διαδοχικές χρονιές με τιμές ρεκόρ στην ενέργεια».