Γαλλία: Νέο χαστούκι στον Ολάντ οι εκλογές για τη Γερουσία - Ιστορική νίκη της ακροδεξιάς - iefimerida.gr

Γαλλία: Νέο χαστούκι στον Ολάντ οι εκλογές για τη Γερουσία - Ιστορική νίκη της ακροδεξιάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο πλήγμα στον Φρανσουά Ολάντ ήταν η επικράτηση της Δεξιάς στη γαλλική Γερουσία, αλλά και η πρωτοφανής επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του Σώματος που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Αν και η Δεξιά που βρίσκεται στην αντιπολίτευση επικράτησε των σοσιαλιστών, μεγάλη νικήτρια ουσιαστικά θεωρείται η Μαρίν Λεπέν, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματός της κατάφερε να εκλέξει δύο γερουσιαστές στη νοτιοανατολική Γαλλία, με την ίδια να κάνει λόγο για μια «ιστορική νίκη».

Συγκεκριμένα, η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του πρώην πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, και οι κεντρώοι του σύμμαχοι του κόμματος Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) κατέγραψαν ένα προβάδισμα 10 - 20 εδρών, βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων στο τέλος του δευτέρου γύρου.

Τα δύο κόμματα (UMP- UDI) δεν χρειαζόταν παρά να αποσπάσουν 7 έδρες από την Αριστερά προκειμένου να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών επί των συνολικά 348.

Οι χθεσινές κάλπες αποτελούν την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα για τους Σοσιαλιστές, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για την κυβέρνησή του καθώς η Εθνοσυνέλευση υπερισχύει της Γερουσίας στην περίπτωση διαφωνίας σε ένα νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ