Φρενίτιδα, διαπάλη, επιστημονικές αντιδικίες, πολιτική εκμετάλλευση και στη μέση... ο τύμβος στην Αμφίπολη! Ακόμα και αυτό το άκρως σημαντικό εύρημα φαίνεται πως μπορεί να ξεφύγει από την ανάγκη του έλληνα να δημιουργεί κρότο σε κάθε του κίνηση.
Η αμερικανική εφημερίδα USA Today παρακολουθεί τον... πυρετό της ανασκαφής, αλλά κυρίως την επίδραση που έχει αυτή στην ελληνική κοινωνία. Και διαπιστώσει πως πολλά πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τη λογική.
Στα αρχαία χρόνια, σημειώνει το άρθρο, πέρασαν από την Αμφίπολη Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι. Τώρα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη της Αμφίπολης και τον σημαντικό τύμβο που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Για τους πολίτες η ανακάλυψη από μόνη της είναι σημαντική. Η Νικολέτα Σταυρουλάκη, μια 29χρονη άνεργη που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα, είπε το προφανές: «Δεν ξέρω ποιος βρίσκεται μέσα, αλλά πραγματικά μου αρέσει που όλοι μιλούν για τον τάφο. Δημιουργεί σασπένς το γεγονός ότι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο λένε την άποψή τους».
Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι τόσο αθώα και απλά: το άρθρο σημειώνει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και φωτογράφοι-παπαράτσι για να τραβήξουν μια φωτογραφία της Κατερίνας Περιστέρη.
Στο άρθρο υπάρχει εκτενής αναφορά στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στην κ. Περιστέρη και την Όλγα Παλαγιά για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Οι Καρυάτιδες αφήνουν τους πάντες ενεούς με την ομορφιά τους, αλλά την ίδια στιγμή αποκτούν πολιτική χροιά.
Οι πολιτικοί ακολουθούν τη θέρμη των γεγονότων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σπεύδει τον προηγούμενο μήνα να βγάλει μια φωτογραφία στον τάφο. Τίποτα από όλα αυτά, βεβαίως, δεν έχουν να κάνουν με την ανασκαφή έτσι όπως αυτή αποκαλύπτει σιγά σιγά τα κλέη που υπάρχουν εντός της.
Γι' αυτό πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιάννης Μεταξάς υποσημειώνει τον κίνδυνο πίσω από όλη αυτή τη φρενίτιδα: «Εάν όλα αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, έχουν υπονομευτεί από όλο αυτό το θόρυβο».