Οι πρώτες λιακάδες μας έχουν ήδη ξεσηκώσει για εξορμήσεις στη φύση και η ιδέα για πικ νικ με νηστίσιμα και καλή παρέα στα γρασίδια ακούγεται φανταστική…
Εμείς βάζουμε τις συνταγές, εσείς βάλτε την παρέα, το λιβάδι της αρεσκείας σας (δεν είναι ανάγκη να πάτε μακριά από το Μοναστήρι της Καισαριανής μέχρι τον Πευκώνα του Σχοινιά όλη η Αττική ζει την Άνοιξη!) πάρτε μαζί σας και κανένα ουζάκι, καρό τραπεζομάντηλα και κουβερτούλες για την ψύχρα και ξαμοληθείτε στις εξοχές. Μόνο μην αφήσετε πίσω σας σκουπίδια! Και να θυμάστε η κρίση θέλει φύση!
1) Άγλυκα κουλουράκια καρότου
Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 220 γρ. καρότο περασμένο στον τρίφτη
- 320 ml σπορέλαιο
- 165 ml κρασί
- Λίγο αλάτι
Οδηγίες συνταγής
Είναι απλούστατο; Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα της αρεσκείας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
2) Spring Rolls
Υλικά
- 200 γρ. Καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο
- ½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φυτίνη
- 2-3 σταγόνες κόκκινο ταμπάσκο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
- 400 γρ. φύλλο κρούστας
Οδηγίες συνταγής
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το λάχανο, το μαϊντανό, το ταμπάσκο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και μισό φλιτζάνι νερό. Τα βράζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το καλαμπόκι. Κόβουμε το φύλλο κρούστας 18 επί 8 εκατοστά και μ' ένα πινέλο τα βουτυρώνουμε. βάζουμε στην άκρη τους λίγη από τη γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά του κάθε φύλλου προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση και μετά τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά. Βουτυρώνουμε με πινέλο την επιφάνεια των σπρινγκ ρολ και τα βάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε στους 180ο C για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά με συνοδεία γλυκόξινης σάλτσας.
3) Πατατοσαλάτα
- 6 πατάτες μέτριες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κς κάπαρη
- 2 κσ μουστάρδα
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1-2κς ελαιόλαδο
- Ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
Οδηγίες συνταγής
Βράζουμε τις πατάτες και αφαιρούμε την φλούδα (μπορούμε και να την αφήσουμε αν έχουμε πλύνει πολύ καλά τις πατάτες). Αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα μπωλ, τις πατάμε με πηρούνι για να γίνουν κομματάκια και στην πορεία προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
4) Ταραμοκεφτεδάκια
Υλικά
- 130 γρ ταραμά κόκκινο
- Μουλιασμένη ψίχα από μισό κιλό ψωμί
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μισό ματσάκι δυόσμο
- Μισό ματσάκι μαϊντανό
- Αλατοπίπερο
- Λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα
Οδηγίες συνταγής
Στύβουμε καλά την μουλιασμένη ψίχα για να φύγουν τα υγρά και την ανακατεύουμε με τα άλλα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρά κομματάκια από το μείγμα τα κάνουμε μπαλάκια, τα πιέζουμε λίγο στο χέρι τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μεσαία (όχι δυνατή) φωτιά. Στο τέλος ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα περιττά λάδια.
5) Αρωματικές πένες με λαχανικά και λιαστές ντομάτες
Υλικά:
- 250 γρ. φασόλια
- 100 γρ. αρακά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- Μισό ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. ντοματοπελτέ
- 1 φύλλο δάφνης
- Λίγες λιαστές ντομάτες
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 250 γρ. πένες ή φουσίλι
Οδηγίες συνταγής
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Βάζουμε τον ντοματοπελτέ, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, που τα έχουμε μουσκέψει σε νερό από το βράδυ και τον αρακά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και ο αρακάς. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τις λιαστές ντομάτες και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό. Σερβίρεται και κρύα.