Ολα όσα έκαναν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης από την αποκάλυψη των Καρυάτιδων έως σήμερα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ολα όσα έκαναν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης από την αποκάλυψη των Καρυάτιδων έως σήμερα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέραν των χρημάτων που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για τις αρχαιολογικές εργασίες στον τύμβο Καστά, η υπεύθυνη επικοινωνίας για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, Αννα Παναγιωταρέα, ενημέρωσε και για την πορεία των εργασιών των αρχαιολόγων, διευκρινίζοντας παράλλληλα, ότι η εκτίμηση της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Κατερίνας Περιστέρη είναι ότι σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει το έργο της ανασκαφής.

Σύμφωνα με την κυρία Παναγιωταρέα μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί εντελώς τα χώματα από τα πρώτο χώρο του τύμβου, δηλαδή πίσω από τις σφίγγες.

Ο πρώτος χώρος του τύμβου

Με την αφαίρεση του χώματος αποκαλύφθηκε ολόκληρο το δάπεδο, που αποτελείται απο μικρά τεμάχια μαρμάρου, κάτι σαν μωσαϊκό, το οποίο είναι κόκκινης απόχρωσης.

Το μωσαϊκό

Οπως επισήμανε η κυρία Παναγιωταρέα το δάπεδο σκεπάστηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ, προκειμένου να προστατευθεί, καθώς καθημερινά περνούν από το σημείο εκείνο τα μέλη του συνεργείου που συνεχίζουν τις εργασίες στα ενδότερα του τύμβου.

Επίσης, στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες ολοκληρώθηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης του χώρου.

Επίσης, η ομάδα της κυρίας Περιστέρη, τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε αφαίρεση χωμάτων και από το δεύτερο χώρο του τάφου, αυτού δηλαδή που βρίσκεται μπροστά από τις Καρυάτιδες.

Το ύψος της άμμου που κάλυπτει το δεύτερο χώρο του τύμβου κρίθηκε σκόπιμο να πέσει, σε αυτό το στάδιο της ανασκαφής, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο δάπεδο που θα διευκολύνει την πρόσβαση στο τρίτο θάλαμο.

H μαρμάρινη θύρα που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο

Τέλος, η Αννα Παναγιωταρέα ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, που θα χρησιμοποιηθούν στο τρίτο χώρο του τύμβου, πίσω από τη μαρμάρινη θύρα που έχει βρεθεί, ενώ προχώρησε και το χωματουργικό έργο για απάλυνση των πρανών από τη δυτική πλευρά του μνημείου.


Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από προηγούμενα δελτίου τύπου του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ