Η απειλή μιας ακόμη ακραίας οργάνωσης ισλαμιστών από τις Φιλιππίνες ότι θα σκοτώσουν έναν γερμανό όμηρο ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι η τελευταία σαφής αναφορά για την αυξημένη επιρροή των τζιχαντιστών της Μέσης Ανατολής στις περιοχές της Ασίας και θέτει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής.
Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ των Φιλιππίνων, η οποία παλαιότερα ισχυριζόταν ότι διαθέτει στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα έχει απειλήσει να σκοτώσει έναν από τους δύο γερμανούς που κρατά ομήρους από τις 10 Οκτωβρίου του 2013 σύμφωνα με αναρτήσεις στο Twitter.
Επίσης απαιτεί 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε λύτρα και να σταματήσει η Γερμανία να υποστηρίζει τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που εκτελεί εναέριες επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αλλά και τη Συρία
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ότι «οι απειλές δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος επηρεασμού της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», και ότι η ομάδα κρίσεων του υπουργείου εργάζεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Εν τω μεταξύ πάνω από 100 ισλαμιστές στην πλειοψηφία τους από την Ινδονησία τη Μαλαισία και τις νότιες περιοχές των Φιλιππίνων όπου πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο πιστεύεται ότι έχουν μεταβεί και ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας και διεθνείς αναλυτές. Οι μαχητές από την Μαλαισία και την Ινδονησία πιστεύεται επίσης ότι έχουν σχηματίσει μια ειδική μονάδα στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Από την πλευρά του ο ναύαρχος Σάμιουλ Λόκλερ επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων του Ειρηνικού δήλωσε την Πέμπτη ότι άλλοι 1.000 ισλαμιστές από διάφορες χώρες σε ένα γεωγραφικό τόξο που εκτείνονται από την Ινδία έως τα νησιά του Ειρηνικού μπορεί να έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και να πολεμούν στη Συρία ή το Ιράκ.
Ο αμερικανός ναύαρχος δεν διευκρίνισε από ποιες χώρες είναι οι μαχητές ούτε έδωσε ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε πιστεύεται ότι μετέβησαν στη Μέση Ανατολή. «Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη και μεγαλύτερος» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ο ναύαρχος Λόκλερ.