Το εργαστήρι «Atelier de Moulage» είναι κρυμμένο πίσω από τις μεγαλειώδεις προσόψεις του Cinquantenaire Museums των Βρυξελλών. Αυτοί, όμως, που γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν εκεί το βρίσκουν. Δεν είναι ένα απλό ατελιέ ζωγραφικής ή γλυπτικής. Είναι μια όσμωση με το αρχαίο παρελθόν. Στο Βέλγιο υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις ελληνικές αρχαιότητες.
Το συγκεκριμένο ατελιέ υπάρχει από τον 19ο αιώνα, καθώς το είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β', όμως τα τελευταία χρόνια βλέπει το ενδιαφέρον να εντείνεται, καθώς έχει γίνει... μόδα η αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή περίοδος. Η κατασκευή εκμαγείων αρχαίων αγαλμάτων είναι μια άσκηση τεχνικής, αλλά και μια προσπάθεια κατανόησης του παρελθόντος.
Όπως σημειώνει το σάιτ apollo-magazine, είναι κάτι παραπάνω από μίμηση τέχνης, αλλά μια ανάγκη αποτίμησης της τέχνης μέσα από τους αιώνες. Μέσα στην αίθουσα υπάρχουν πάνω από 4.000 καλούπια και εκμαγεία έργων από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα και η παραγωγή συνεχίζει ακάματη.
Το να περιηγηθείς σε αυτή την ιδιότυπη συλλογή είναι το πλέον εύκολο: πάνω σε ράφια βρίσκονται προτομές, άκρα ή και ολόκληρα σώματα αγαλμάτων, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί και να θαυμάσει γνωρίζοντας βεβαίως πως δεν είναι τα αυθεντικά. Από την άλλη, σημειώνει το άρθρο, ακόμα και τα αυθεντικά αγάλματα που εκτίθενται στα μεγάλα μουσεία, αναγκαστικά έχουν υποστεί κάποιες προσθήκες ή βελτιώσεις. Τίποτα δεν είναι το ίδιο, όπως το ανακαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη.
Το συγκεκριμένο ατελιέ δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τα αυθεντικά γλυπτά με τις κόπιες που φτιάχνουν οι μαθητές – ακόμα και αν αυτά έχουν καταφέρει να κάνουν μια φωτογραφική απεικόνιση. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας διάλογος μέσω των αιώνων και διαμέσου της τέχνης να κατανοήσουν οι μαθητές το παρελθόν του κόσμου και των μεγάλων πολιτισμών. Οι βέλγοι ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυτή τη σχέση με την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, εξ ου και τα περισσότερα εκμαγεία προέρχονται από αυτές τις δύο περιόδους.