Τις 21 κυβερνητικές θέσεις του κόμματός του παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Ποτάμι» στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εκεί, μίλησε υπαινικτικά για το «θάνατο» που αναμένει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τέτοια μυαλά, ούτε ο Πάπας δεν μπορεί να τον σώσει»
Να καλύψει τον χώρο του Κέντρου και να γίνει η ενδιάμεση δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει στόχο, όπως διαφαίνεται, να επωφεληθεί από την κρίση που διέρχονται η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ πυκνώνει και την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας ως η πολιτική δύναμη που μετά τις επόμενες εκλογές θα κληθεί να συμμετάσχει σε συμμαχική κυβέρνηση με το κόμμα που θα πλειοψηφήσει.
«Το Ποτάμι είναι το μεγάλο Κίνημα του ριζοσπαστικού Κέντρου. Είναι η πολιτική δύναμη που θέλει να αξιοποιήσει τη δημιουργική φαντασία του κάθε πολίτη. Έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε διαρκώς στη γέννηση του καινούργιου», τόνισε ο επικεφαλής του συνοψίζοντας τις δεκάδες εισηγήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον πανεπιστημιακό, τον επιστημονικό και τον καλλιτεχνικό χώρο που έγιναν κατά τη διάρκεια πολύωρης ημερίδας που οργάνωσε στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
Ο γνωστός δημοσιογράφος στον πρόλογο της ομιλίας του τόνισε ότι «τα μυαλά της πολιτικής είναι εκεί έξω στην κοινωνία. Μια κοινωνία που απεχθάνεται τα κόμματα γιατί ξέρει ότι είναι πια μέρος ενός άρρωστου πολιτικού συστήματος που δεν ανανεώνεται, που δεν νοιάζεται, που δεν εξελίσσεται».
Επισήμανε ακόμη ότι οι καλοί δεν βρίσκονται μόνο στο «Ποτάμι», προσθέτοντας ότι στην Επιτροπή Διαλόγου «δεν είναι οι μόνοι σοφοί, οι μόνοι προβληματισμένοι, οι μόνοι νεωτεριστές».
«Ομως η μέλισσα για να παράγει μέλι θέλει την κυψέλη της. Και τα παλιά κόμματα έχουν πάψει προ πολλού να είναι κυψέλες που παράγουν ιδέες. Τι κάνουμε λοιπόν, τους καλούμε όλους να εγκαταλείψουν τα κόμματα τους και να έρθουν στο Ποτάμι; Όχι. Η κοινωνία όσο έχει ανάγκη ένα μεγάλο και καθαρό Ποτάμι άλλο τόσο έχει ανάγκη από σύγχρονα αριστερά και δεξιά κόμματα. Ίσως βέβαια στην μάχη αυτή με το καινούργιο κάποια κόμματα χαθούν» υποστήριξε ο γνωστός δημοσιογράφος και πρόσθεσε «Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αρρωσταίνουν. Και, δυστυχώς, για τα ίδια, κάποτε πεθαίνουν. Πέθαναν ακόμη και κόμματα ιστορικά, που δέθηκαν σφιχτά με την ιστορία του τόπου, ακόμη και οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, ακόμη και η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έτσι η ζωή προχωράει. Ποιο είναι όμως το Ποτάμι και τι θέλει από την ζωή μας. Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που δεν έχει προλάβει να γίνει κόμμα. Και δεν θα γίνει κόμμα. Ένα Κίνημα που δεν έχει μέλη να βολέψει. Ένα Κίνημα που δεν έχει σκιώδεις υπουργούς. Ένα Κίνημα που δεν το ταΐζουν τα συμφέροντα και δεν εξυπηρετεί συντεχνίες.
Η αλήθεια δεν βρίσκεται μέσα στις οργανώσεις του Ποταμιού, άλλωστε δεν διαθέτουμε ούτε καν γραφεία. Διαθέτουμε όμως εκατοντάδες αυτόνομες ομάδες εθελοντών που συζητούν, δρουν και είναι ένα με την κοινωνία. Είμαστε το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας. Που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο. Και αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί ακόμη όταν μου το λένε είναι: ''μα με ποιους πας να τα βάλεις''!».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ότι το «κίνημα αυτό μπορεί να είναι η λύση» και προτρέπει στην παραδοχή πως «Τα πιο άξια στελέχη της κοινωνίας βρίσκονται κατά κανόνα μακριά από το κομματικό σύστημα. Μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς. Το Ποτάμι θα φέρει αυτούς τους άξιους μπροστά. Και θα τους κάνει κυβερνήτες αν χρειαστεί στα μικρά και μεγάλα πλεούμενα της καθημερινότητας».
«Δεν θα γίνουμε εμείς υπουργοί, είπα και κάποιοι ξαφνιάστηκαν αλλά δεν θα σηκώσουμε και ψηλά τα χέρια μπροστά στα πρωτοπαλίκαρα του παλιού συστήματος. Η συμφωνία για τα πρόσωπα είναι τόσο σημαντική όσο και η συμφωνία για τις λύσεις. Μικρός τόπος η Ελλάδα και γνωριζόμαστε. Φαίνονται οι ακροδεξιοί, οι σταλινικοί, οι απαίδευτοι, οι ανυποψίαστοι για το δράμα μιας κοινωνίας αλλά και για την δύναμη μιας κοινωνίας και αυτοί μαζί μας δεν θα κυβερνήσουν ποτέ. Δεν θα πάρουμε δηλαδή την χώρα από τα χέρια του παλαιοκομματισμού για να την παραδώσουμε στα χέρια ενός νέου παλαιοκομματισμού» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ τις 21 θέσεις του κόμματος που παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης
Φωτογραφία ΑΕΠ -ΜΠΕ Αλέξανδρος Μπελτές