Τη δεδομένη ταλαιπωρία που υφίστανται πάρα πολλοί ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο σχεδιάζει να αλαφρύνει το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm, θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα διανομής αυτών των φαρμάκων στο σπίτι των ασθενών.
«Θα είμαστε σε συνεννόηση με ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και παραπέμπουν είτε σε άλλο νοσοκομείο, είτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», είπε ο κ. Βορίδης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα παραδίδονται τα φάρμακα στο σπίτι του ασθενή. «Του χρόνου θα το έχουμε κάνει, θα το ξεκινήσουμε πιλοτικά με δύο τρεις περιοχές που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις τέτοιων αιτημάτων».
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε εκτενώς και στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα όπως η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία διαδικασία, την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει συνθετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να δει κάποιος ποιες είναι οι δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συνθέσουν αυτήν την πλειοψηφία. Υπάρχουν ορισμένοι που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Αν λοιπόν τα βάλει κάποιος κάτω, θα δει ότι απομένει ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι, με τους οποίους μπορεί να συγκροτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για εκλογή ΠτΔ. Έτσι όπως είναι ο συσχετισμός – παρότι θα ξαναπώ ότι θα μου άρεσε ένας κεντροδεξιός υποψήφιος – μάλλον δείχνει ότι για να επιτευχθεί ένας τέτοιος σχηματισμός, χρειάζεται ένας πρόεδρος της κεντροαριστεράς.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει την πρωτοβουλία, να ανοίξει το διάλογο για το πρόσωπο που απαιτείται για να διαμορφωθεί αυτή η πλειοψηφία, η σύνθεση που χρειάζεται. Οι εκλογές για τον ΠτΔ πρέπει να πάνε, προφανώς, εκεί που πρέπει να πάνε, στις προθεσμίες που πρέπει, οι οποίες είναι «κανονικές». Και αυτές είναι, ως προς το απώτατο όριο για να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ, η 20η-21η ή 22η Ιανουαρίου. Κάπου εκεί. Θεωρώ λοιπόν ότι η διαδικασία θα πρέπει μεν να είναι εκεί, αλλά πολιτικά το ζήτημα πρέπει να κλείσει νωρίτερα, γιατί θα κλείσει και όλη την πολιτική σπέκουλα και απόπειρα που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι αυτή που λέει ότι θέλει να συζητήσει για τον ΠτΔ. Δηλαδή, ότι θέλει να κάνει τη δουλειά της, με απλά λόγια. Και νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των βουλευτών αυτή τη δουλειά θα κάνει. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να γίνει η πρόταση και να εκκινήσουν οι διεργασίες, διότι αυτό θα διαμορφώσει και το τοπίο.»
Για τη διεύρυνση της Ν.Δ.
«Οι αντιφάσεις που δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα θα αναιρούνται. Καθώς θα αναιρούνται, θα ξαναβρούμε το ιδεολογικό περιεχόμενο των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Εκεί πάνω, ήδη διαμορφώνονται πολιτικοί όροι. Π.χ., το γεγονός ότι δεξιές πολιτικές, αντιμνημονιακές απόπειρες δεν πέτυχαν, στην πραγματικότητα στέλνει ένα μήνυμα σε αυτούς που το έκαναν. Ότι το ζήτημα δεν είναι εκεί, αλλά αλλού. «Ελάτε να ξαναβρούμε τα μετερίζια μας τα ιδεολογικά, για να δώσουμε τις πραγματικές μάχες, τις ιδεολογικές μάχες». Γιατί αυτό είναι πια μια μάχη που τελειώνει, σβήνει και ξεθωριάζει και νομίζω ότι διαμορφώνεται μια πλατφόρμα, ώστε στα πλαίσια της ανασυγκρότησης και της διεύρυνσης να βρεθούν άνθρωποι, οι οποίοι, για τους δικούς τους λόγους, είχαν φύγει.»
Για τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας
«Έχουμε ήδη προσλάβει από όσους είχαμε εξαγγείλει τον Ιούνιο 400 γιατρούς. Είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 400 ακόμη και αυτοί είναι δευτεροβάθμια υγεία, δηλαδή στα νοσοκομεία. Έχει ήδη προκηρυχθεί και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ για 200 διασώστες – όσους χρειάζονται για να λειτουργήσουν π.χ. τα ασθενοφόρα – και έχουμε πει ότι θα πάρουμε ακόμα 700-800 νοσηλευτές, με διαδικασία ΑΣΕΠ. Προχωράει κι αυτό. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του 2014, περίπου 2.000. Είναι ακόμη 900 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα πάνε στο ΠΕΔΥ. Αυτοί είναι επικουρικοί και αποτελούν προσωρινή λύση, μέχρι να πάμε σε οριστική λύση, όταν διαμορφωθεί η οριστική εικόνα των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων. Θα υπάρξουν άλλοι 1.000, οι οποίοι θα είναι οικογενειακοί γιατροί και θα χρειαστεί να διαμορφωθεί πλαίσιο νομοθετικό για να λειτουργήσει ο θεσμός. Μετά από τη χθεσινή σύσκεψη με τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας υγείας είναι και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων. Είναι αυτή τη στιγμή 5.500 και λήγουν οι συμβάσεις τους. Θα δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για να οργανώσουμε το πράγμα καλύτερα και να δούμε τι θα γίνει και θα έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα των συμβάσεων αυτών σε όλους τους γιατρούς, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων που έχει ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ ανά περιοχή και επομένως θα καλέσουμε τους γιατρούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον αριθμό των επισκέψεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.»
Για καινοτομίες στο χώρο της Υγείας
«Ένα πρόγραμμα που μελετάμε και θα τρέξει το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα πρόγραμμα παραδόσεως των φαρμάκων. Θα είμαστε σε συνεννόηση με ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και παραπέμπουν είτε σε άλλο νοσοκομείο είτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εκείνο που είπαμε είναι λοιπόν να κάνουμε ένα πρόγραμμα, με το οποίο θα παραδίδονται τα φάρμακα στο σπίτι του ασθενούς. Του χρόνου θα το έχουμε κάνει, θα το ξεκινήσουμε πιλοτικά με 2-3 που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις τέτοιων αιτημάτων και θα δούμε πόσο πολύ μπορούμε να το διευρύνουμε.»