Aν κοιτάζετε τον νυχτερινό ουρανό και αναρωτιέστε πόσα αστέρια υπάρχουν και από πού προέρχονται, η NASA σας έχει την απάντηση. Οι αστρονόμοι κατάφεραν να μετρήσουν κάθε αστέρι που είναι ορατό από Γη και ο αριθμός είναι πραγματικά εκπληκτικός.
Χρησιμοποιώντας το γιγαντιαίο (2,5 μέτρων) γυάλινο μάτι του τηλεσκοπίου Newton Isaac στις Καναρίους Νήσους, οι αστρονόμοι συναρμολόγησαν το παζλ του ουρανού το οποίο περιλαμβάνει 219.000.000 μεμονωμένα αστέρια.
Μετά από δέκα χρόνια παρατηρήσεων, ο νέος κατάλογος καταγράφει ακόμα και τα πιο αμυδρά άστρα που φαίνονται από τη Γη και έχουν μέγεθος μόλις 20, δηλαδή είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρά από ό, τι μπορεί να δει το γυμνό ανθρώπινο μάτι.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκερτ Μπαρέντσεν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσαϊρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζοουν ότι αυτό θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την περίπλοκη δομή του Γαλαξία μας.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος αυτός αντιπροσωπεύει μόνο μια περιορισμένη θέα από τη Γη. Δεδομένου ότι ο πλανήτης μας είναι ενσωματωμένος σε έναν από τους εξωτερικούς βραχίονες του Γαλαξία μας, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός αερίων και σκόνης που μας εμποδίζουν από το να δούμε τα δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα αστέρια από την άλλη πλευρά του γαλαξία.