Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει δύο νέες απειλές - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει δύο νέες απειλές

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει δύο νέες απειλές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο νέα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνουν οι επενδυτές, αλλά και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Για τις δύο νέες απειλές, που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες, προειδοποιεί η έκθεση του ΔΝΤ για τους ηγέτες της G20, ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους στην Αυστραλία. Σε αυτή σημειώνεται ότι μέσα στο γενικό κλίμα αισιοδοξίας οι επενδυτές παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα, αλλά θα μπορούσαν να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το 2015 θ' αρχίσει ν' αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού

Στην ουκρανική κρίση το ΔΝΤ- πέρα από τα προβλήματα στις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες- βλέπει και τον κίνδυνο πυροδότησης σημαντικής διάχυσης, που θα επηρεάσει τη δραστηριότητα και σε άλλα σημεία του κόσμου. Σε ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι επενδυτές δεν θα είναι πρόθυμοι ν' αναλάβουν ρίσκα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, θ' αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι απώλειες εσόδων, μπορεί αν υπάρξουν σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων, στο εμπόριο, στον χρηματοπιστωτικό τομέα,

Ολα αυτά είναι δυνατό να συμβούν αν ενταθεί η ουκρανική κρίση και κλιμακωθούν οι κυρώσεις και τα αντίποινα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ. Ακόμη, παρόμοιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και σε σημαντική άνοδο της τιμής του που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και η απειλή που θα μπορούσε να εμφανιστεί στην περίπτωση που η βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει ταχύτερα απ' όσο νομίζουν οι επενδυτές τα βασικά επιτόκια δανεισμού. «Τέτοιου είδους εκπλήξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν απότομες διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η κατάσταση δεν είναι όσο αισιόδοξη προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη του 3% του Απριλίου, αλλά και το 3,4% της εκτίμησης του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ ειδήσεις παγκόσμια οικονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ