Η περιοχή της Αμφίπολης έχει βρεθεί εδώ και μερικές εβδομάδες στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με αμέτρητους δημοσιογράφους, τουρίστες και πολιτικούς να επισκέπτονται το σημείο επιθυμώντας να αντλήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τα μεγάλα μυστικά της αρχαιολογικής ανακάλυψης.Στη μέση όλου αυτού του «πανικού» που επικρατεί έχουν βρεθεί οι θεσμικοί παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι παρατηρούν ξαφνικά το σημείο στο οποίο ζουν και εργάζονται να γίνεται πρώτο θέμα της επικαιρότητας παγκοσμίως.
Το xronometro.com πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στην Μεσολακκιά, το χωριό των 300 περίπου κατοίκων, οι οποίοι αδυνατούν ακόμη να αντιληφθούν πως η περιοχή τους έκρυβε ένα τόσο μεγάλο μυστικό για περίπου 2.340 χρόνια.
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ζωές των ανθρώπων αυτών έχουν αλλάξει άρδην και συμμετέχουν και αυτοί στο «κυνήγι» του ενοίκου του τάφου με όνειρα για ακόμη μεγαλύτερη προβολή της περιοχής και πόθους για οικονομική ανάπτυξη με επίκεντρο την σπουδαία ανακάλυψη.
«Ξαφνικά, τα πρωινά για γέρους και νέους στο αναψυκτήριο, στο κέντρο του χωριού άλλαξαν» γράφει το xronometro.com και συνεχίζει «με την παρουσία δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων και την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πλέον, οι παππούδες φοράνε τα «καλά» τους για να πιουν τον πρωινό καφέ τους, αφού πάντα υπάρχει η προοπτική να παραχωρήσουν μια συνέντευξη λίγων δευτερολέπτων. Οι νεότεροι, μια και είναι περίοδος συγκομιδής αμυγδάλων στην περιοχή, αποφεύγουν να πλησιάσουν στον χώρο με τα ρούχα της δουλειάς, ενώ υπάρχουν και οι πιο... αργόσχολοι που απολαμβάνουν αυτή την παρέλαση των μέσων ενημέρωσης, κάνοντας απλά... χάζι. Το συγκεκριμένο αναψυκτήριο γνωρίζει μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας, ενώ κατά πολύ λιγότερο είναι το μερίδιο που αντιστοιχεί και στα υπόλοιπα καταστήματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ένας τάφος δε φέρνει μόνος του την ανάπτυξη».
Οι αέναες συζητήσεις για τουριστική ανάπτυξη
Πρώτο θέμα συζήτησης για τους κατοίκους είναι η προοπτική για τουριστική αναβάθμιση της περιοχές και τις μελλοντικές επενδύσεις ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο τάφος κρύβει «Μεγάλο» μυστικό. Αλλοι κάνουν μετριοπαθείς αναλύσεις, ενώ, ορισμένοι είναι ακόμη πιο... ονειροπόλοι επιμένοντας ότι η ανακάλυψη και μόνο της ταυτότητας του νεκρού θα αλλάξει άρδην τη ζωή τους και την οικονομική τους κατάσταση. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι, βέβαια, αναπόφευκτες και οι οικονομικές συγκρίσεις με την οικονομική άνθηση επιχειρήσεων σε περιοχές όπως η Ολυμπία, η Βεργίνα, οι Δελφοί.
Μεγάλες στιγμές και για το μοναδικό αναψυκτήριο της σημερινής Αμφίπολης, απέναντι από το μουσείο, το οποίο εξυπηρετεί ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών, που ποσοστό αύξησής τους, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το «Χ» να φτάνει τον τελευταίο μήνα πάνω από 60%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι αγρότες και όχι αρχαιοκάπηλοι
Η καθημερινότητα για τους κατοίκους άλλαξε και σε μερικά ακόμη θέματα, όπως η πρόσβαση στα χωράφια τους, μια και είναι τακτική η παρουσία ανδρών της Αστυνομίας σε αγροτικούς δρόμους, που πολλές φορές κόβει την πρόσβαση στον λόφο Καστά και δυσκολεύει τους ντόπιους, οι οποίοι αναγκάζονται να επισημαίνουν ότι δεν είναι αρχαιοκάπηλοι ή περίεργοι, αλλά εργαζόμενοι στις καλλιέργειές τους.
Από την άλλη πλευρά, ραγδαίες ήταν και οι αλλαγές για τους ίδιους τους αστυνομικούς της περιοχής οι οποίοι έχουν πλέον όλα τα αυστηρά βλέμματα στραμμένα επάνω τους και εργάζονται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Αλλωστε, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να προσπαθείς να φρουρήσεις μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του τελευταίου αιώνα...
Η κουβέντα για το κρυμμένο μυστικό και η ελπίδα για τον Μέγα Αλέξανδρο
Οσο για τις συζητήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αυτές κατά ένα μεγάλο ποσοστό περιστρέφονται γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο, για το αν υπάρχουν πιθανότητες να θάφτηκε στην περιοχή, για τους λόγους που μπορεί να έγινε αυτό, με τους ντόπιους κατοίκους να μοιάζουν περισσότερο με πρωτοετείς φοιτητές της Αρχαιολογίας, που θέλουν να δείξουν ότι κατέχουν γνώσεις. Άλλοι πάλι το ρίχνουν στην παρελθοντολογία, διότι «κάτι τους είχε πει ο παππούς τους πριν από 30-40 χρόνια» ή στους θρύλους «μια και στην Αμφίπολη είναι θαμμένος ένας βασιλιάς».
Πολλοί δε, επισημαίνουν ότι η Σφαγή των Κερδυλίων στις 17 Οκτωβρίου του 1941 από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ, δεν έγινε ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή, αλλά επειδή οι Ναζί είχαν πληροφορίες ότι στην περιοχή ήταν θαμμένος ο Μ. Αλέξανδρος, χωρίς φυσικά αυτό να επιβεβαιώνεται από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες.
Γεγονός είναι, ότι όσο συνεχίζεται η ανασκαφή, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα απολαμβάνουν αυτή τη δημοσιότητα που έχουν πάρει τα χωριά τους, ευχόμενοι τα αποτελέσματά της να είναι τόσο μεγάλα που θα αλλάξουν τη μοίρα ή και την ιστορία, όχι μόνο της Αμφίπολης, αλλά και όλης της Ελλάδας...
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες xronometro.com