Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους με αποτέλεσμα να συμβάλουν αρνητικά στα προβλήματα, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό «Nature», παρόλο που οι ακριβείς λόγοι που οδηγούν σε αλλαγές των τιμών σακχάρου στο αίμα παραμένουν άγνωστοι, οι ερευνητές από το Ισραήλ που εκπόνησαν τη μελέτη υποπτεύονται ότι οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στην αλληλεπίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών με τα φυσιολογικά βακτήρια του εντέρου.
Επειτα από μία σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι πολλά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σε φαγητά και ποτά είδη γλυκαντικών ουσιών χωρίς θερμίδες, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στη γλυκόζη, μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Τα ποντίκια στα οποία έγιναν τα πειράματα, έπιναν νερό εμπλουτισμένο με τεχνητά γλυκαντικά και σε μικρό χρονικό διάστημα εκδήλωσαν ανοχή στη γλυκόζη. Το νερό των ζώων ήταν εμπλουτισμένο με σακχαρίνη, σουκραλόζη ή ασπαρτάμη, και σε δόσεις αντίστοιχες με αυτές που συνιστώνται για τους ανθρώπους.
«Μιλάμε για δραματικές αυξήσεις» σχολίασε ένας εκ των ερευνητών καθώς τα ειδικά τεστ στα οποία υπεβλήθησαν τα ποντίκια έδειξαν ότι τα γλυκαντικά άλλαξαν την ισορροπία της εντερικής τους χλωρίδας, δηλαδή των βακτηριδίων που υπάρχουν στο έντερο των ζώων. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές τους χορήγησαν αντιβιοτικά για να καταστείλουν τα βακτήρια που είχαν αυξηθεί και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους επανήλθαν στο φυσιολογικό.
Ανάλογη μελέτη πραγματοποίησαν στη συνέχεια και σε 400 εθελοντές, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εντερική χλωρίδα όσων κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά ήταν διαφορετική από εκείνων που κατανάλωναν ζάχαρη.
Στη συνέχεια ζήτησαν από επτά εθελοντές, οι οποίοι δεν κατανάλωναν γλυκαντικές ουσίες, να προσθέσουν στη διατροφή τους μία από αυτές, τη σακχαρίνη και μέσα σε διάστημα λιγότερο των επτά ημερών, τέσσερις από αυτούς εμφάνισε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και αλλαγές στα βακτήρια των εντέρων του.