Τρεις προτάσεις εξετάζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για να αμβλυνθούν τα προβλήματα που θα προκληθούν από το κύμα των επικείμενων μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ιδρύματα.
Σημειώνεται ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας αναμένεται να βουλιάξουν από αιτήσεις για μετεγγραφές, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες σχεδόν 40.000 πρωτοετείς αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Από αυτούς, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να μετεγγραφούν περίπου οι 20.000, δηλαδή σχεδόν το 30% των πρωτοετών θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.
Το υπουργείο επεξεργάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τις παρακάτω προτάσεις για να μην σημειωθεί συνωστισμός υποψηφίων σε συγκεκριμένα ΑΕΙ:
- Με το προηγούμενο σύστημα μετεγγραφών, ήταν δυνατή η χορήγηση μετεγγραφής «στην πλησιέστερη σχολή της κατοικίας των γονέων του δικαιούχου». Αρα πολλοί μπορούσαν να έλθουν σε ΑΕΙ της Αθήνας από περιφερειακό ΑΕΙ, χωρίς οι γονείς τους να κατοικούν στην Αθήνα. Τώρα εξετάζεται η χορήγηση μετεγγραφής μόνο σε σχολή του τόπου κατοικίας των γονέων του δικαιούχου.
- Μετεγγραφές θα γίνονται μόνο προς Τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο και όχι με συναφές.
- Εξετάζεται η κατανομή των δικαιούχων σε ΑΕΙ με ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, δικαιούχος που έχει ζητήσει μετεγγραφή στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να φοιτήσει τελικά στο Παν. Πειραιώς.
Τον αριθμό των δικαιούχων μειώνει το ότι δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν όσοι εισήχθησαν φέτος διεκδικώντας το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις, αλλά με τα μόρια που συγκέντρωσαν στις περσινές εξετάσεις.